Реклама / Ads
45| 4883 |14.03.2011 НОВИНИ

К. Колев: Политиката вече се осмисля през джоба

.
Кольо Колев
Най-харесваният български политик не е в България; но цените на хляба и бензина не са свързани с Кр. Георгиева; Плевнелиев е със силни позиции, защото излъчва експертност; Борисов изгуби 10%, затова Първанов води в рейтинга.
 

В момента наблюдаваме икономизация на общественото мнение, политиката се осмисля през джоба, сипваш акциз и данъци на бензиноколонката, пиеш ги, пушиш ги, затова те определят отношението към политиката, обяви по НТВ социологът Кольо Колев, директор на Агенция Медиана.

Най-харесваният български политик не е в България, това е Кристалина Георгиева, каза той и добави, че хлябът и бензинът не са свързани с нея. Рейтингът на всички политици пада, най-силно при управляващите - при Борисов - 10 %, при Цветанов - 17%. Безработицата е висока и ще продължава да расте, потреблението се срива, съответно и доверието у управляващите. Сега подкрепата за ГЕРБ е 23,7%, за КБ - 15,8%, не биха гласували 43% и това е основната маса от хората. Всяко управление понася негативи, но досега процесът на загуба течеше относително бавно, а в последно време има срив, каза Колев. Падането било стръмно - ГЕРБ вече губел половината от електоралния си потенциал. Този срив може да се усилва и да вещае социални трусове. Всичко зависи от икономиката и от това дали ще има светлина в тунела, обясни социологът.

Борисов може и сега да каже, че ще отиде на предсрочни избори, но от това няма да произтече нищо добро за ГЕРБ. От него зависи дали спадът ще е крайна тенденция или няма да се намери изход. Плевнелиев е със силни позиции, защото излъчва експертност, не поема негативите на политиката; освен това добре стои пред камера, каза Колев.

Следващият парламен вероятно ще съдържа ГЕРБ, БСП, ДПС и сините, Атака я влезе, я не, РЗС - не, но всичко е възможно на действителни избори. Ако ГЕРБ, напр., претърпи поражение на президентските избори, това ще се отрази и на следващите; ако Кунева се кандидатира и спечели, тя може да даде импулс на НДСВ, прогнозира социологът с уговорката, че понастоящем нещата са условни.

Г. Първанов губи 3%, но Борисов губи 10%, затова президентът в рейтингите е пръв сега, обясни Колев.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4729 |09.03.2011 Лазар Колев: Делото срещу мен е престъпление . 20| 5026 |18.02.2011 Цачева: Политиката е екипна дейност! . 74| 5485 |13.02.2011 В. Сидеров: Политиката не се върти само около флашки и патрашки! . 1| 5509 |08.02.2011 Л.Колев: Изкупителна жертава съм!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads