Реклама / Ads
10| 22874 |29.01.2024 НОВИНИ

Колко печелят работещите пенсионери от преизчислението на пенсиите си

.
Пенсии Източник: БГНЕС
За пета поредна година Националният осигурителен институт ще извърши автоматично преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери. За пета поредна година Националният осигурителен институт ще извърши автоматично преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери. Това ще се случи от 1 април. Целта е да се добави допълнително отработеното време, а размерите на отпуснатите им пенсии да се повишат. Служебното преизчисляване ще обхване над 300 000 пенсии.
 

Това е облекчение за пенсионерите, тъй като се извършва по служебна инициатива, без да е необходимо лицата да подават заявления, уточни пред БНР Любомира Язаджиева, която оглавява Дирекция "Пенсии" в НОИ.


Взема се предвид допълнително положеният от лицата осигурителен стаж след пенсиониране или съответно след последното преизчисляване на пенсията им с такъв стаж, посочи експертът. Периодът, който се използва за преизчисляване, е до края на предходната календарна година.


"На 1 април 2024-та би трябвало да преизчислим със стаж, положен до края на 2023-та."


Има обаче и друга възможност, за която се налага да се подаде заявление – ако хората желаят това преизчисляване освен с допълнителния стаж, да бъде и с осигурителния доход.


Това се прави, ако след пенсионирането си лицето е работило на по-висок осигурителен доход спрямо този, на базата на който е изчислена неговата пенсия.


"Това води до увеличаване на индивидуалния коефициент, с който е изчислена пенсията и така се увеличават два от елементите в пенсионната формула – и продължителността на осигурителния стаж, и стойността на осигурителния доход."


Ако обаче се установи, че този доход не е достатъчен, за да доведе до увеличаване на индивидуалния коефициент, тогава пенсията му като по-благоприятно за него се преизчислява само с допълнително положения осигурителен стаж след пенсионирането, поясни Любомира Язаджиева.


Ако лицето преди пенсионирането си е работило години наред на висок осигурителен доход, например между средния и максималния, тогава е необходимо да продължава да работи на висок доход, за да е благоприятно за него, допълни тя.


В 3 града са преизчислени над 20 000 пенсии на работещи пенсионери – В София, където са над 66 000, както и в Пловдив и Варна. В два града – Бургас и Стара Загора, са преизчислени над 15 000 пенсии и в още 6 града – над 10 000.


Увеличенията не са много съществени, тъй като в някои случаи се добавят малко месеци, особено в периодите с избори и участието в избирателни комисии се зачита за стаж.


"Има доста пенсионери, които не усещат това увеличение, защото или действителният размер на тяхната пенсия е бил под минималния гарантиран месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, или поради много малко зачетен допълнително положен стаж", коментира Любомира Язаджиева и дава примери: през април 2023 г. между 1 и 10 лева повече са получили близо 89 000 пенсии, между 10 и 20 лева ръст е имало за 65 000 пенсии, а увеличение над 20 лева са взели малко над 36 000 пенсионери.


Средно действителният месечен размер на преизчислените пенсии за миналата година е малко над 13 лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 20039 |29.01.2024 Член ли е Румен Радев на масонската ложа „Слънце Ориент“ на Георги Гергов, представител на Путин в Пловдив? Важно е . 9| 3864 |29.01.2024 Правителството предлага висшето образование да стане безплатно . 7| 3846 |29.01.2024 Латвийска евродепутатка с обвинение, че е шпионирала за руското разузнаване . 0| 4706 |29.01.2024 "На Изток. Чудното пътуване на Марко Поло”. Карнавалът във Венеция обръща поглед към екзотиката на Изтока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads