Реклама / Ads
3| 2437 |30.04.2024 НОВИНИ

Комисията "Нотариуса" не събра кворум. АКФ: "Бил е информатор на МВР"

.
Мартин Божанов - Нотариуса
Парламентарната временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, не събра кворум на днешното си заседание.
 

По-малко от десет минути след обявения начален час, председателят ѝ Никола Минчев („Продължаваме промяната – Демократична България“) отбеляза, че проверката на кворума показва, че има петима народни представители членове на комисията, предаде БТА.





Той посочи, че с оглед на последните изменения на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание е отпаднала възможността да може да се открива заседание на комисия дори и при липса на кворум.

 

В дневния ред имаше една точка - обсъждане и гласуване на доклад на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около убития Мартин Божанов.

 

Вчера Антикорупционнния фонд (АКФ) публикува справката на ГДБОП за събраната от нея информация с цел осветяване на действията и бездействията на замесените институции. 

 

Софийската градска прокуратура (СГП) е разбрала в подробности какви връзки е имал убития Мартин Божанов - Нотариуса в МВР и съдебната система още в края на 2022 г. Тогава са ѝ станали известни именна и факти за много магистрати и служители на службите, срещу които и до момента не е известно да са взети някакви мерки от институциите. Това показва справката на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР, послужила на СГП да образува разследване срещу евентуалната престъпна група на Нотариуса в края на април 2023 г. и публикувана вчера от Антикорупционния фонд.

 

От справката от ГДБОП до Софийска градска прокуратурата става ясно, че Мартин Божанов – Нотариуса е бил информатор и „доверено лице“ на МВР. Координаторът на  "Правна програма" към АФК Лора Георгиева коментира днес в ефира на NOVA, че справката е от 2022 г., но няма предприети действия във връзка с посочените в нея данни.

 

Георгиева каза, че групите на Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров - Еврото са работели заедно, за да събират компромати за магистрати.

Тя поясни, че свидетели са разказали как се е случвало сътрудничеството.





Георгиева каза, че информацията е важна, защото показва координираните усилия на двете престъпни групи.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2430 |30.04.2024 Съдът пусна под домашен арест Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев . 6| 2612 |30.04.2024 България разполага с над 60 млрд. лв. в европари, но не може да ги усвои, твърди икономистът Георги Ангелов . 3| 2371 |30.04.2024 Хампарцумян: Българската икономика се справя по-добре, отколкото би трябвало . 0| 2350 |30.04.2024 Експерт алармира: Работят 80 и 90-годишни медсестри и акушерки, за да не се закрие дадено отделение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads