Реклама / Ads
4| 4015 |31.10.2023 НОВИНИ

Косово и санкциите срещу Русия са най-големите препятствия пред Сърбия в ЕС, смята Вучич

.
Владимир Путин и Александър Вучич Източник: БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич каза днес, след разговора си с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Белград, че има още много неща, които Сърбия трябва да направи по европейския си път, но двете най-големи препятствия за нея в този момент са въпросите за Косово и санкциите срещу Русия, които Сърбия не въвежда, предаде Танюг.
 

"Във всеки случай имаме два големи проблема. Разбира се, остава ни въвеждането на още реформи в демократичната система, както и в правосъдната система на страната ни, има още много неща, които трябва да се направят, но ако трябва да отбележа двете най-големи препятствия за нас в този момент, това са Косово и Метохия и санкциите срещу Русия“, каза Вучич, предаде БТА.

 

По думите на Фон дер Лайен, това означава, че Сърбия, както и останалите страни от Западните Балкани, които искат да се присъединят към Европейския съюз, трябва да "напишат домашното си".

 

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово, на което Белград продължава да гледа като на сръбска провинция. Последно напрежение ескалира, когато косовската полиция и въоръжени косовски сърби влязоха в сблъсъци в село Банска, Северно Косово. Тогава загинаха един полицай и трима сърби.

 

Фон дер Лайен посочи, че изпълнението на Охридското споразумение, прието от Белград и Прищина тази година, е условие на европейския път на Сърбия.

 

"Охридското споразумение предвижда различни стъпки, които включват, например, признаването на документите и институциите (на Косово) от страна на Сърбия, а от друга страна и формирането на асоциация на общините със сръбско мнозинство“, подчерта Фон дер Лайен, отговаряйки на журналистически въпрос, свързан с по-ранното ѝ изказване, че се очаква Сърбия "де факто" да признае независимостта на Косово.

 

Вучич подчерта, че признаването на независимостта на Косово не е "въпрос" за Сърбия.

 

"Ако искате да бъда напълно искрен, страхувам се, че няма да видим Съюз на сръбските общини скоро, защото познавам добре всички балкански трикове. Отдавна се научих да ги разпознавам, знам кой какво прави. Страхувам се само, че по този въпрос ще бъдем в по-трудна позиция“, изтъкна Вучич.

 

Той допълни, че Сърбия трябва да продължава напред и да се развива, като същевременно пази жизненоважните си държавни и национални интереси.

 

Председателката на ЕК се срещна днес и със сръбския премиер Ана Бърнабич, с която обсъдиха предстоящите реформи по европейския път на страната.

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3981 |31.10.2023 Кабинетът ще определи размера на линията на бедност за 2024 г. . 0| 4073 |31.10.2023 От 1 ноември отново тръгва нощният градски транспорт в София . 12| 4181 |31.10.2023 Васил Терзиев: Трябва да се запретнат ръкави и проблемите да се атакуват с политическа воля. Аз съм като язовец - не пускам . 24| 9093 |31.10.2023 Ваня Григорова: Приемам подкрепа от гражданите на София и водя разговори с гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads