Реклама / Ads
10| 3897 |02.01.2024 НОВИНИ

Костадинов плаши с фейка за бежанците заради Шенген

.
Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов плаши обществото с фалшивата новина за условията на Австрия да допусне България в Шенген. Според невярната информация страната ни трябва да приеме повече бежанци от Афганистан и Сирия. От Министерския съвет обаче я опровергаха като заявиха, че няма промяна по отношение условията за приема на бежанци и става дума за повече контрол при изпълнение на ангажиментите ни от Дъблинското споразумение.
 

“Няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента Дъблин, подписан преди 10 години", категорични са от МС.

 

Костадинов от “Възраждане” обаче продължава да разпространява дезинформация като посочва, че очаква България да се превърне в “най-големия бежански лагер в света” и българите постепенно ще станат малцинство.

 

“В замяна на въздушен и воден Шенген България се е съгласила да приеме обратно нелегални емигранти, които вече са минавали през територията й на път за Западна Европа, съгласно Дъблинските разпоредби”, посочва лидерът на “Възраждане”. 

 

По думите на Дъблинските разпоредби отпадат през март и ще бъдат заменени от пакт за миграцията, който ще задължи страната ни да приема бежанци. 

 

Според данните на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет обаче:

 

- Заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113.

- Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета.

-Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: Сирия (69), Афганистан (24), Мароко (17), без гражданство (1), Иран (1), Турция (1)", информират от изпълнителната власт. 

 

Румънският евродепутат Алин Митута пък публикува в социалните мрежи допълнителните пет условия, които са приложени като анекс към решението за частично присъединяване за Шенген, предаде "Капитал".

 

Те включват:

 

1. Засилване (поне три пъти) на граничния контрол с Турция и Сърбия;

2. Мултифилтърни контроли по сухопътните граници между Румъния-Унгария и България-Румъния
2. По-интензивни контроли по сухопътните граници Румъния - Унгария и България - Румъния за справяне с нелегалната миграция";
3. Бързо приемане на лицата, търсещи убежище, влезли в Румъния или България;
4. Ангажимент за обсъждане на функционирането на Шенген през 2024 година.

 

Това е поредният път, в който лидерът на “Възраждане” разпространява лъжи. В рамките на предизборната кампания преди изборите през април миналата година например Костадинов упорито твърдеше, че “Възраждане” е сочена за втора политическа сила според социолозите. Така и не стана ясно обаче кои са тези социолози, а освен това резултатите от изборите категорично опровергаха тези твърдения - формацията остана трета. Партията стои и зад разпространението на лъжи за военна мобилизация на български военнослужещи в Украйна.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4611 |02.01.2024 Журналист прогнозира: Нов генерален секретар на НАТО и затягане на редиците срещу Русия . 6| 3854 |02.01.2024 Официално: Саудитска Арабия се присъедини към БРИКС . 8| 7640 |02.01.2024 Иван Ланджев: Обикновени тарикати узурпираха любовта към родината. Откъде накъде? . 14| 3992 |02.01.2024 Меглена Плугчиева за Шенген: Добре е, но най-важна за нас си остава сухопътната граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads