Реклама / Ads
34| 4215 |14.07.2011

Костов даде рамо на Закона за дипломатическата служба

.
Иван Костов
Сергей Станишев се опъна, намери го за лустрационен и противоконституционен.

Депутатите приеха промените към Закона за дипломатическата служба, според който посланиците, сътрудничили на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ще се освобождават от заеманите публични длъжности. Това стана със 72 гласа "за" на второ четене в парламента.

По текста на закона очаквано имаше бурни дебати. Лидерът на БСП Сергей Станишев го намери за лустрационен и противоконституционен, а колегата му Георги Пирински добави, че законът целял създаването на извънредни компетенции на министъра. Трябвало всъщност да се работи за стабилизиране и създаване на модерна дипломатическа служба.

Министърът на външните работи Николай Младенов каза, че се надява левицата да не подкрепи законопроекта, защото в противен случай би имало проява на лицемерение от нейна страна. Лидерът на ДСБ Иван Костов на свой ред изрази съгласие с вносителите и обеща своя глас в полза на законопроекта.

Frognews.bg напомня, че в законопроекта е предвидено как да се процедира с дипломатическите служители, заемащи публични длъжности, за които към влизане в сила на новия закон вече е установена принадлежност по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА. Те няма да бъдат лишени от правото на труд. В преходните и заключителни разпоредби е указано, че те се освобождават от публична длъжност и се преназначават на друга длъжност в дипломатическата служба.

Разширяват се правомощията на министъра на външните работи при прекратяване на трудово или служебно правоотношение едностранно и без предизвестие. Тези изменения са актуализирани във връзка с изискванията на Закона за защита на класифицираната информация и на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към органите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Софиянски очаква сговор със сините, Костов - скептичен 25| 5341 |14.07.2011 . Ив. Костов: Паметта на Борисов е избирателна 124| 4670 |13.07.2011 . Връщат Закона за конфискация в НС наесен 12| 4322 |11.07.2011 . Костов: Управлява ни едно нелегално мнозинство, с неясни механизми 111| 4891 |27.06.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО