Реклама / Ads
19| 5794 |17.06.2010 НОВИНИ

ЕП: В "Козлодуй" се използва съмнително гориво, викат шефове на АЕЦ в съда

.
Европейският парламент е изпратил тези дни до България доклад, от който на 100% стана ясно, че през периода 2004 – 2008 г. в АЕЦ ”Козлодуй” е използвало ядрено гориво, за което не е имало предписание какви стойности трябва да показва в работен режим. Тоест, то не е било експериментирано и лицензирано.
 

Това съобщиха за Frognews.bg от Комитета за защита на Георги Котев и Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”. Те са инициатори на изпратената до Европейския парламент и Европейската комисия Петиция за скандала в българската АЕЦ. След съответните проверки за допустимост, въпросите им са били разгледани на 4 май тази година.
“В документа от ЕП се казват с една дума: Софтуерът, който е използван от 2004 до 2008 г. е показал отклонения от параметрите. Те не сочат кои и какви са параметрите, а че има отклонения. От тук нататък според ЕП работата на Агенцията за ядрено регулиране е да установи и изясни целия скандал, допуснатите нарушения и съответните рискове за обществото”, коментира Петър Пенчев, член на двата обществени комитета.

Скандалът със съмнителното ядрено гориво избухна през лятото на 2008 г., след като българският ядрен физик, щатен експерт „Реакторно-физични анализи” в АЕЦ, напусна страната и от Виена направи сензационните разкрития, че горивото, с което работи нашата централа, най-вероятно е отработено от западни централи, рециклирано в Русия и върнато обратно за употреба у нас. Според Котев руснаците използват България като евтина база за ядрени експерименти. Щетите за държавата са за над 500 млн. евро, а опасностите за хората непредвидими. Разкритията на Котев са били обект на разследване от страна на ДАНС, но по-късно проверката е прекратена.

Днес пък Административен съд – София  даде ход на дело, заведено от Комитета за защита на Георги Котев и Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” срещу Министерството на икономиката и енергетиката. То е за отказ по Закона за достъп до обществена информация.

“Става въпрос за три доклада, които ние поискахме преди време от министерството по случая със съмнителното ядрено гориво. Предоставиха ни два от тях, но първият, който е изготвен от дирекция “Сигурност в електроснабдяването”, беше със заличени стойности и числа на всички места, на които ги има. Реално това е частичен отказ. Тоест, хем ни дават някаква информация, хем крият стойности, които в случая са най-важни за нашата кауза. Заради това заведохме и делото”, мотивира се Петър Пенчев.

Чрез адвокат Александър Кашъмов са внесени полученото наскоро становище по случая на ЕП, както и публично огласена информация на пресконференция от 16 юли 2008 г. от бившия шеф на АЕЦ Иван Генов. Според Петър Пенчев тогава са изнесени точно част от данните, които по-късно са били заличени в доклада на министерството. От тях конкретно става ясно процентът на изгаряне на обвивката на касетите за ядрено гориво, който създава опасност от разхерметизиране на касетата и изтичане на висока радиоактивност.

“От скритата информация директно може да се направят изводи, че това, което твърди избягалият от България ядрен физик Георги Котев, е самата истина”, анализира Петър Пенчев.

Административният съд днес е получил и официален документ, който е изпратен от Агенцията за ядрено регулиране до Комитета за защита на Георги Котев и Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” с още конкретни данни за прикривания случай.

По-късно адвокат Александър Кашъмов съобщи за Frognews.bg, че делото е отложено за септември. Съдът обаче е решил като страна да се привлече и АЕЦ ”Козлодуй”, тъй като тя изразява несъгласие да се предоставят определени данни.Магистратите са поискали и други доказателства, въз основа на които да се разгледа въпросът за надделяващия обществен интерес.

“В крайна сметка очакваме през септември съдът да отмени частичния отказ на Министерството на икономиката и енергетиката. Да можем да получим доклада със тайните стойности. Именно те ще са ни основание, след двойните откази на Врачанска окръжна прокуратура и Софийска апелативна прокуратура, да настояваме пред Върховна касационна прокуратура ядреният физик Георги Котев да бъде привлечен като свидетел с оглед на събраните от нас нови документи и да се назначи нова проверка на скандала. Крайната ни цел е да се стигне до повдигане на обвинения, внасянето им в съда и чрез един публичен процес да бъдат осъдени престъпните действия в АЕЦ”, каза Петър Пенчев.

Frognews.bg припомня, че след 23 дни Георги Котев, който сега живее в Италия ще започне гладна стачка, в знак на протест срещу тоталното блокиране на разследването и заради отказ от прозрачност по проблеми на ядрената безопасност.
Решението си той оповести през май с нарочни писма до посланиците на европейските държави и САЩ у нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4959 |19.05.2010 САЩ може да ни доставя гориво за АЕЦ "Козлодуй" . 2| 4788 |15.04.2010 Съдия Пенгезов: Използват ме . 20| 6933 |13.04.2010 В. Сидеров: ДАНС е била използвана като силова бригада . 1| 5447 |25.08.2009 АЕЦ "Козлодуй" с нов директор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads