Реклама / Ads
12| 5481 |13.06.2014 НОВИНИ

Куюмджиев: Евроекспертите не видяха нарушения за "Южен поток"

.
Експертите от Брюксел не могат да посочат конкретен текст от нормативен акт, с който нарушаваме европейското право заради "Южен поток". Това заяви депутатът от енергийната комисия Явор Куюмджиев, който участва в среща с европейски експерти у нас.
 

Според него, въпреки че тонът на срещата е бил изцяло експертен, чиновниците от Европейската комисия са дали само политически аргументи против газопровода, а не експертни или юридически. Куюмджиев посочи, че аргументите им са били на принципа "черни сте, защото сте черни". Куюмджиев подчерта, че ще настоява пред изпълнителната власт дейностите по проекта да продължат максимално скоро.
Депутатът обясни, че евроекспертите са били на ниво началник отдел на Главна дирекция "Енергетика" и нейни сътрудници. Основният въпрос за българската страна в срещата е бил да разберем те какви притеснения и съмнения имат за нарушаване на европейското законодателство. "За съжаление не чухме нищо конкретно. Или за щастие, тъй като нашата теза, че не нарушаваме нито един европейски регламент, нито една европейска директива, се оказа вярна. И това стана категорично ясно в процеса на срещата", каза народният представител.

С желанието си да обяснят българските представители са изложили позицията си и са поискали да им кажат текст, с който ние нарушаваме някой текст на директива или какъвто и да е друг европейски закон и не са получили такъв конкретен текст, отбеляза Куюмджиев. Накрая на разговора българските представители отново са заявили, че очакват от евроекспертите техни писмени предложения, които ако почиват на някаква здрава логика и юридически смисъл, ще бъдат приложени в родното законодателство. "Тяхното притеснение е, че евентуално в бъдеще нещо би могло да бъде нарушено. Защо ние дефинираме морски транспортен газопровод, като той не бил в обхвата на третата газова директива. Но това, че го няма, не значи, че ние не сме прави да го идентифицираме, защото не се касае само за Южен поток. Представете си, че след няколко години някоя компания реши да докара от Азербайджан през Грузия и Черно море газ - отново изпадаме в същата хипотеза. Това е, което тях под някаква форма ги притеснява, въпреки че съществуват четири газопровода, свързващи Северна Африка с ЕС, които са абсолютно идентични на този, който ще свързва Русия и България. И на нашия въпрос "Защо там не натискате толкова", не получихме отговор", коментира още Явор Куюмджиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5544 |31.05.2014 Куюмджиев: Политическото присъствие в кабинета да се засили . 21| 5121 |29.05.2014 Явор Куюмджиев: Няма нито една забележка по "Южен поток" от Брюксел . 16| 5468 |09.05.2014 Я. Куюмджиев: Какъв е провалът на „Южен поток” щом започва изграждането му?! . 18| 5032 |09.04.2014 Я.Куюмджиев: ЕРП- та удрят правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads