Реклама / Ads
0| 2566 |15.04.2024 НОВИНИ

Кулеба: Критично е да поддържаме помощта за Украйна

.
Дмитро Кулеба Източник: БГНЕС
Трябва да заздравим сигурността в Черно море, което е ключово за България, Украйна, Турция и Румъния. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба. Той посочи, че е дълбоко благодарен за подкрепата на българското правителство и гражданите на страната. "Всички искаме да видим Черно море като зона на мир и икономическо развитие", коментира Кулеба в рамките на Конференция, провеждаща се във Военния клуб.
 

Конференцията във Централния военен клуб се организира съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна)."Днешната конференция ще послужи като важна платформа за сигурността на Черноморския регион", каза във видеообръщение министърът на външните работи на Украйна.

 

"Всички искаме да видим региона на мир, спокойствие и икономическо развитие. За съжаление, Русия го вижда като място за война", каза още Кулеба. По думите му поддържането на помощта за Украйна е от критична важност: "Критично е да поддържаме помощта за Украйна. Само загубата на Русия и връщането на териториалната цялост на Украйна ще гарантира стабилността и мира", добави той.

 

Черно море трябва да стане морето на НАТО, на мир и стабилност, заяви Кулеба. Това вече стане с Балтийско море, след като Финландия и Швеция се присъединиха към Алианса, посочи украинският външен министър.

 

"Съюзниците ни в Черно море могат да разчитат на САЩ, за да бъде регионът по-сигурен, по-проспериращ и по-интегриран", посочи в рамките на конференцията чрез видео връзка държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, предаде БГнес.

 

"Трябва да продължим да подкрепяме Украйна в направленията, по който то правим и досега, така че да си стъпи на краката", каза американският държавен секретар. Блинкен посочи, че със смелостта на Украйна и подкрепата на страни от региона и света страната си върна повече от половината от териториите, които й бяха иззети от Русия.

 

Антъни Блинкен отбеляза необходимостта от западната помощ за укрепване военните способности на Киев, развиването на демократичните институции и др. 

 

"Инвестирането в сигурността на региона на Черно море е инвестиране в евроатлантическата зона за мир и свобода в региона и Европа", каза служебният министър на външните работи Стефан Димитров, който откри форума. Подкрепата за Украйна ще остане във фокуса на отбранителната политика на служебното правителство, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

 

Региона на Черно море е пресечна точка на култури и традиции и мирът, стабилността и просперитета са жизненоважни за тези, които живеят в него, каза във видеобръщение генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич. Съветът на Европа е посветен да осигурява правата на човека и демокрацията, каза още тя.

 

Нека никога не забравяме, че войната на Русия срещу Украйна започна през 2014 г. с окупацията на Крим, призова във видеообръщение ръководителят на Организацията на американските държави Луис Алмагро. Той посочи, че предупредителните знаци, че нещо по-лошо ще се случи, са били игнорирани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3634 |15.04.2024 БДЖ вдига драстично цените на билетите за пътуване с влак . 8| 2515 |15.04.2024 Военният министър Атанас Запрянов: Докато има война между Русия и Украйна, сигурността в Черно море е под въпрос . 0| 2543 |15.04.2024 Цените на петрола тръгват надолу след атаката на Иран срещу Израел . 0| 2557 |15.04.2024 Икономистът Румен Гълъбинов: Приемането на България в еврозоната през 2025 г. е трудна, но не и непостижима цел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads