Реклама / Ads

1| 4385 |20.05.2013

КЗК: Здравната каса ощетява пациентите

.
Здравната каса ощетява пациентите и ги лишава от избор с методиката си за реимбурсиране на медицински изделия, която е в сила за тази година.

Това се казва в становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Заедно с това методиката има негативен ефект върху конкуренцията и може да насърчи забранени споразумения между участниците на пазара.

В началото на годината производители и доставчици на скъпи консумативи като сърдечни клапи, коленни и тазобедрени стави, сезираха антимонополната комисия за методиката на НЗОК. Според нея здравната каса ще покрива цената само на най-евтиния консуматив от дадена група.

Регламентът на касата забранява доплащането от пациента за изделия, които са по-скъпи от договорените с касата и извън реимбурсния пазар. Това ще затвори пазара и ще ограничаване на конкуренцията на него, тъй като ще остави извън пазара участници, чиито изделия са по-качествени, иновативни или технически усъвършенствани, и съответно по-скъпи, смятат от КЗК. Това ограничава лекарите да предложат най-адекватно лечение на пациентите и съответно правото им на избор.

От КЗК посочват , че разпоредбите на методиката са в състояние да повлияят негативно на конкурентния процес на пазара на реимбурсирани от здравната каса медицински изделия. Това може да насърчи производителите и търговците към сключването на забранени споразумения между тях.

В методиката се съдържат дискриминационни условия за допускане на участници до процедурата по договаряне, пише още в становището. Тези условия противоречат на националното и европейското право на конкуренцията и ограничават участието на пазара на реимбурсирани медицински изделия на настоящи или потенциални производители/търговци.

Пример за такива условия е изискването кандидатите за участие в процедурата да представят доказателство за заплащане на конкретното медицинско изделие от обществен фонд в поне три от страните членки на Европейския съюз, при условие, че то не е произведено в България, както и изискването за проведени поне две клинични изпитвания за медицински изделия, прилагани в условията на болничната медицинска помощ, смятат още от КЗК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Проф. Н. Петров: 7-8 години й трябват на здравната реформа 4| 4445 |14.03.2013 . Шефът на Здравната каса - българоубиец 4| 4842 |27.02.2013 . Пирогов скочи на здравната каса 0| 4573 |21.02.2013 . Пламен Цеков: Касата ще продължи да плаща лекарства както досега 1| 4631 |28.11.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ