Реклама / Ads
3| 3386 |05.01.2021 НОВИНИ

Лекарственият регулатор в САЩ: Дозите на ваксините да не се променят

.
Напомняме на обществеността, че е важно прилагането на ваксините срещу COVID-19 да бъде съобразно клиничните изпитания и според одобреното от лекарствения регулатор. Това посочват в официална позиция от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ.
 

Повод е дискусията, появила се през последните няколко дни, относно дозата на ваксините срещу инфекцията. 


“Следим внимателно дискусиите за намаляване на дозите, в някои случаи дори наполовина, предложенията за увеличаване на интервала между тях или използването на два различни препарата за един човек с цел имунизиране на по-голям брой хора. Предлагането на промени в разрешените от агенцията дози или имунизационни графици е преждевременно и не се основава солидно на налични данни”, посочват от американския лекарствен регулатор. 


ФрогНюз припомня, че Великобритания предложи дозите на ваксините да се намалят, а с една доза да бъдат имунизирани максимален брой хора. Това създаде притеснения дали наличните количества ще бъдат достатъчни. У нас научната общност също се разцепи - в края на миналата седмица акад. Богдан Петрунов от БАН коментира, че няма сериозни научни обосновки, върху които стъпват тези предложения, но въпреки това вчера пулмологът Александър Симидчиев призова да се ваксинират колкото се може повече хора с първа доза на ваксината. 


"Без съществуването на данни в подкрепа на такива промени в използването на ваксините, създаваме опасност да поставим общественото здраве в риск", посочват от американския лекарствен регулатор. 

Компаниите "Pfizer" и “BioNTech”, както и "Moderna" получиха одобрение кандидат ваксините им да бъдат използвани в извънреден режим. Наличните данни са за използване на определените дози от препаратите през посоченото в спецификациите време, напомниха от агенцията.


За ваксината на Pfizer/BioNTech интервалът е 21 дена между първата и втората доза. За ваксината на Moderna той е 28 дена, припомнят от агенцията.

 

Британското правителство миналата седмица заяви, че би могло, по изключение, хората да получат втора доза от сходна ваксина при липса на наличност, а и предвиди по-дълъг период за поставяне на втората доза - до 12 седмици, като се позова на непубликувани данни за ваксината на "Астра Зенека".


В никое от изпитанията на известните експериментални ваксини обаче не е предвиден такъв период. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 4267 |08.12.2020 Лекарственият регулатор на САЩ потвърди: Ваксината на Pfizer е с 95% ефективност . 0| 4255 |17.11.2020 ЧЕЗ Разпределение: Спазваме всички регулаторни норми за присъединяване на нови клиенти . 0| 6138 |20.05.2020 Татаня Кристи: Тъжно е, че шеф на медиен регулатор се занимава с индивидуални заплахи към Facebook потребители . 2| 5097 |19.02.2020 Бивши радиодиректори: В СЕМ не са регулатори, а манипулатори. Оставка!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads