Реклама / Ads
0| 5072 |09.11.2009 НОВИНИ

On Line регистър събира лицензирани оценители

.
Безплатен интернет регистър събира за първи път у нас всички лицензирани оценители на едно място. На адрес www.oceniteli.bg ще се предлага и информация за физически лица и фирми, които извършват експертна оценка на всякакви активи - от имоти, през картини до бижута.
 
По неофициални данни лицензираните оценители в България са около 5000, а потенциалните потребители на техните услуги - около 2.5 милиона.

Регистрацията на експертите в сайта, който няма аналог у нас, е безплатна. Търсенето е по градове и оценителски специалности - нещо което липсва в досегашните официални регистри. За първи път у нас потребителите ще могат да видят подробности за опита и квалификациите на търсения оценител, а при оценка на имоти - и банките, с които работи. Скоро в интернет регистъра ще могат да се търсят и вещи лица по съответния районен или окръжен съд, който обслужват.

Аналогичен интернет регистър на оценители има в САЩ. Той се отнася само до недвижимите имоти, за разлика от българския, който съдържа по-обхватна база данни. В нея се включват оценители, автоексперти и вещи лица за оценка на всякакви активи - за счетоводни нужди, за ипотечни кредити, апортни вноски, сливания и придобивания, застраховки, делби, разводи, съдебни процеси, извънсъдебни споразумения и пр.

Доскоро у нас имаше няколко държавни институции, които издаваха оценителски удостоверения и лицензи  - от земеделски земи до произведения на изкуството, като все още всяка от тях подържа свой собствен регистър. Повечето от тях не са публикувани в интернет. Предвид обстоятелството, че интеренет се налага като основно средство за търсене на услуги, особено от младите хора, целта на създателите на сайта е да облекчат достъпа до информация в тази сфера, без да се дублират официалните регистри на оценители, в удобна за търсене форма.

Оценителската професия е сравнително млада - появява се с навлизането на пазарната икономика в страната. Първите оценки се правят главно за целите на приватизацията. Така Агенцията за приватизация става основната институция, която през последните 20 години обучава и лицензира оценители. Освен нея Министерството на земеделието също издава удостоверения за оценка на земеделски земи, а множество други институти провеждат обучения и издават сертификати за оценители. След дълги дискусии, едва миналата година беше приет новия Закон за независимите оценители у нас. С него се създава Камара на оценителите, която да контролира процеса на обучение и лицензиране на оценителите и да следи за качеството на тяхната работа. Според същия закон трябва да се подържа и официален регистър на независимите оценители.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5419 |26.10.2009 Галеви събирали 1500 лв. "такса спокойствие" . 4| 5034 |06.10.2009 Кадиев събира в София повече проценти от БСП . 15| 5006 |27.06.2009 Синята коалиция събира съмишленици на площада . 10| 4894 |26.06.2009 „Подкрепа” събира в София недоволните от управлението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads