Реклама / Ads
6| 4252 |14.01.2016 НОВИНИ

Лозан Панов: Никакви проверки няма да ме спрат да изразявам мнението си

.
Лозан Панов
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов беше категоричен, че никакви проверки, заплахи или медийни операции "Респект" няма да го спрат да изразява свободно своето мнение. Повод за коментара му станаха реакциите на речта му от миналата година по повод 135-ата годишнина от създаването на съда. Тогава той призова магистратите да кажат "не" на страха.
 

Речта на Панов, в която той разкритикува конституционните промени, свързани със съдебната реформа, беше последвана от медийна и политическа канонада срещу него и специално заседание на Етичната комисия този понеделник, която трябваше да прецени нарушил ли е той Етичния кодекс на магистрата. Комисията се отказа да го проверява с аргумента, че имал право на свободно мнение. Днес Панов отказа да коментира становището на съдебните кадровици, но беше категоричен, че с речта си на 15 декември не само се е възползвал от демократичното си право на свободно произнасяне на личната си позиция, но и като председател на ВКС е бил длъжен да каже публично, че ключови конституционни промени са били бламирани от народните представители.

 

На първото заседание за годината на Висшия съдебен съвет съдебните кадровици повече от час спориха за това как трябва да действат след въпросните конституционни промени, предвиждащи разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска квота. Имаше предложение да бъде консултиран въпросът с конституционалисти, за да няма после оспорени във Върховния административен съд решения във ВСС. В крайна сметка това предложение не беше прието, съобщи БНР.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров тази сутрин е провел спешно съвещание във връзка със смъртта на 18-годишния Тодор от Враца. Прокурори от Върховната касационна прокуратура заминават спешно за града. Освен обстоятелствата около смъртта и разследването на убийството на Тодор, се проверяват и подадените сигнали от кмета на Враца за изнудване срещу него. Прокурори ще отидат и в Бяла Слатина заради случая около издирването на сина на кмета на Галиче Ценко Чоков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4302 |11.01.2016 ВСС няма да проверява Лозан Панов . 32| 5376 |08.01.2016 145 съдии от цяла България дадоха рамо на Лозан Панов . 42| 5112 |22.12.2015 Г. Лозанов: Волгин е нарушител, аз прилагам закона . 36| 9540 |20.12.2015 Н. Пр. Хопкинс: Словото на Лозан Панов е плод на независим съдебен ум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads