Реклама / Ads
8| 5446 |03.10.2012 НОВИНИ

Лозанов: Цифровата телевизия е модерната защита на свободата на словото

.
Днес президентът Росен Плевнелиев ще открие дискусионната платформа „Година преди старта: дигитална България”, която ще се проведе под негов патронаж.
 
Форумът се организира от Съвета за електронни медии (СЕМ) и ще бъдат дискутирани проблемите на процеса на цифровизация в България.

Сред участниците във форума са председателят на СЕМ Георги Лозанов, председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, посланикът на ФРГ в България Матиас Хьопфнер, Валтер Бернер, технически директор на Медийния съвет в Баден-Вюртемберг, членове на СЕМ, експерти от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и представители на водещи електронни медии.

Процесът на цифровизация в България трябва да приключи през септември 2013 г. В началото на лятото финансовият министър Симеон Дянков коментира, че това са много пари, които не могат да бъдат заделени от държавата. Георги Лозанов, който беше гост в студиото на БНТ, каза, че оттогава не е бил воден дебат по въпроса. Председателят на СЕМ обаче също мисли, че не може цялата финансова отговорност да се прехвърля на държавата. Според Лозанов задълженията трябва да бъдат разпределени между телевизиите, мултиплексите, които ще разпространяват сигнала, и потребителите.

Трябва да се започне една обществена кампания за информираност за цифровизацията - това е една технологична революция, каза той. Това е една нова технологична стъпка, като новите модели автомобили например, даде сравнението председателят на СЕМ.

"До момента аналоговият ефир стъпваше на определението една чистота - една телевизия, а след цифровизацията - една чистота ще предлага много възможности. Това от своя страна ще доведе до конкуренция между медиите, което води до плурализъм. В този смисъл освен технологичните предимства цифровата телевизия е модерната защита на свободата на словото", коментира Георги Лозанов.

До санкции от Европа едва ли ще се стигне, ако забавим цифровизацията, но колкото повече я отлагаме, толкова повече губим, завърши Лозанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 15748 |30.09.2012 Стефан Данаилов се обиди, ще съди Нова телевизия . 10| 7681 |28.09.2012 Лозанов: Да не надценяваме песента на Мишо Шамара, няма политически подтекст . 85| 7601 |24.08.2012 Цветанка Ризова аут от Нова телевизия . 60| 5384 |16.12.2011 Г. Лозанов: Не е важно, че Ал. Петров е присъствал на заседанието на СЕМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads