Реклама / Ads
4| 3937 |10.12.2014 НОВИНИ

Махнаха Велизар Енчев от парламентарна комисия

.
Велизар Енчев
Велизар Енчев бе освободен като член на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Предложението беше прието в Народното събрание с 98 гласа „за”, 8 „въздържали се” и 15 „против”.
 
То е внесено от Валери Симеонов във връзка с това, че Велизар Енчев напусна парламентарната група на Патриотичния фронт.В изказването си във връзка с оттеглянето на кандидатурата му Велизар Енчев заяви, че съпредседателят на Патриотичния фронт с това решение казва на пенсионерите, че не иска да има техен представител във въпросната комисия. „Валери Симеонов иска да блокира нещо много важно, моето предложение за 13 пенсия - 1/4 от нея за най-бедните пенсионери”, посочи Енчев и добави, че това е важен политически акт, послание към българските пенсионери, че техните интереси не са важни за тази зала.

Мая Манолова от "БСП - Лява България" предложи гласуването на това предложение да бъде отложено, тъй като според правилника на НС независимите народни представители имат право да участват в две комисии като член. По думите й това е дискриминация към Енчев.
„Тези, които не членуват, да не им се отнема възможността да участват в комисии, защото тази мярка е дискриминационна по отношение на хората, които не членуват в парламентарната група. Това е справедливо и честно към народните представители”, предложи тя.

В реплика Десислава Атанасова от ГЕРБ посочи, че Мая Манолова по случай деня за защита правата на човека е решила да защити Велизар Енчев, но не е запозната с правилника на Народното събрание, въпреки че е присъствала при обсъждането в комисия. Атанасова отправи предложение към заместник-председателят на НС Димитър Главчев, когато някой от народните представители говори извън темата, да му бъде отнета думата.

Валери Симеонов от своя страна коментира думите на Велизар Енчев, посочвайки, че той е напуснал доброволно комисията и няма как да бъде представител на ПФ в комисиите. „Няма място за излишни емоции. Енчев не е в този парламент като представител на въображаеми пенсионерски съвети, а като народен представител от Софийска област от листата на ПФ. Ако може да се говори за достойнство и морал един народен представител, който е напуснал дадена група, е редно да напусне и НС”, посочи той.

Мая Манолова в реплика на изказването на Симеонов заяви, че не бива да се бъркат взаимоотношенията в едно дружество или фирма с тези в българския парламент. „Може би допуснахте лапсус, като казахте, че сте вписали Енчев във вашата листа”, обърна се тя към Симеонов. „Народните представители биват избирани от гражданите, а вписванията и назначенията се случват в частните и държавните фирми. Енчев е избран за народен представител и е престанал да бъде ваш служител. Това е българският парламент, а не управителен орган на едно или друго дружество”, подчерта Манолова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4548 |08.12.2014 В. Енчев предложи намаление на партийната субсидия, бюджета на НСО и на президента . 4| 4951 |02.12.2014 Ненчев: Може и да уволня шефа на Военното разузнаване . 8| 4337 |01.12.2014 Тренчев: Караме се за пари, които постоянно намаляват . 35| 5945 |30.11.2014 В.Симеонов: Щяхме да изключим Енчев, ако не беше напуснал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads