Реклама / Ads
2| 2441 |29.04.2024 НОВИНИ

Мая Санду: Евросъюзът трябва да разработи своя версия на плана "Маршал" за Молдова и Украйна

.
Молдовската президентка Мая Санду Източник: БГНЕС
Европейският съюз трябва да разработи своя версия на плана "Маршал" за Молдова и Украйна, заяви днес молдовската президентка Мая Санду, цитирана от украинската новинарска агенция Укринформ.
 

Санду каза това на годишната бюджетна конференция на ЕС в Брюксел, съобщи Укринформ, като се позова на новинарския сайт "Юроактив" (Euroactiv).

 

"Точно както Западна Европа получи икономическа помощ след Втората световна война с американския план "Маршал", така и Молдова и Украйна се нуждаят" от помощ от ЕС, подчерта молдовският лидер.





Санду изтъкна още, че целта на плана "Маршал" е била да покаже на "един изтощен континент, че капитализмът и демокрацията са по-добър път напред от това, което предлага комунизмът". По същия начин, една съвременна версия на плана би трябвало да даде "подобна надежда на тези, които вървят по пътя към членството в ЕС", уточни молдовската президентка.

 

Мая Санду наблегна на няколко пъти в рамките на речта си на бюджетната конференция, че бюджетът на ЕС не трябва да предвижда финансиране само за зелени, дигитални и инфраструктурни проекти, а и да е насочен към защитата на ценности, които са застрашени от "сили с тъмна визия" за европейския континент.





"Трябва да инвестираме и в спасяването на животи, във възстановяването на мира, в защитата на свободата в ключови моменти в историята", настоя държавният глава.

 

Призивът на Санду е подобен на този за план "Маршал" за Украйна, отправен миналата година от украинския лидер Володимир Зеленски и от няколко страни членки на ЕС, посочва Укринформ.





Планът "Маршал", с който се дават милиарди долари за икономическото възстановяване на европейските държави след Втората световна война, е подписан през 1948 г. от американския президент Хари Труман и носи името на тогавашния държавен секретар на САЩ Джордж Маршал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2442 |29.04.2024 Британското разузнаване: През март се увеличават цивилните жертви в Украйна . 6| 2384 |29.04.2024 Главчев: България ще продължи подкрепата си за Украйна . 0| 3570 |29.04.2024 Двама убити и осем ранени вследствие на ракетна атака в Одеса . 0| 2434 |29.04.2024 Дипломат: Икономиката на САЩ се развива най-добре, когато Белият дом се контролира от една партия, а Конгреса - от друга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads