Реклама / Ads
7| 6060 |07.08.2011 НОВИНИ

Мъж с меч в ДСК, след като вилнял с нож в "Макдоналдс"

.
Мъж със самурайски меч в едната ръка и с нож в другата опита да ограби клона на Банка ДСК в Царево.
 

Нейко Кърбанов нахлул в офиса посред бял ден в петък, но след хладнокръвната намеса на една от служителките, която натиснала паник бутон, и смелостта на двама полицаи за минути бил обезвреден, описва 24 часа. Нейко нахлул в офиса към 13,30 ч, размахал оръжията си и наредил веднага да му приготвят 3000 лв. в банкноти по 100 лв. Охранителят на клона бил пред сградата, но не успял да реагира. Банковите служителки усетили, че нападателят е превъзбуден, и опитали да го успокоят. В отговор мъжът ударил с меча по най-близкото гише. Една от жените обаче успяла да натисне паник бутона и полицията се вдигнала на крак.

"Бях дежурен и веднага тръгнах към банковия клон. Там вече се бяха струпали много хора. От охранителя разбрах, че вътре има мъж с хладно оръжие. Осъзнах, че трябва да реагирам бързо. Извадих пистолета, заредих го, но го скрих зад гърба си", разказва Пламен Янакиев, старши полицай в РУ - Царево. Той влязъл в клона и застанал очи в очи с 35-годишен мъж, слаб, висок метър и 70, с къси дънкови панталони и тъмна тениска. Жените изглеждали стресирани и полицаят решил, че първата му задача е да убеди "самурая" да ги пусне. “Опитах се да завържа обикновен разговор. Попитах: "За какво е всичко това?" Той отвърна, че му трябват пари, че отдавна не са му плащали болнични и няма какво да губи", разказва 28-годишният Янакиев. Полицаят успял да го убеди, че жените не му трябват и ако излязат, банката остава на негово разположение. Некчо се съгласил. След минути в офиса останали само той и полицаят. По-късно влязъл колегата му Илко Върбанов, шеф на охранителната полиция в Царево. Той е вторият униформен, който се включва в преговорите.

"За 8 г. в полицията съм се срещал с различни хора, няма заучени фрази, с които можеш да убедиш някого, доверяваш се на опита и интуицията си", обяснява напрегнатата ситуация Пламен Янакиев. Той преценил, че нападателят е на възраст, в която вероятно има семейство. Започнал да го разпитва за жена и деца, да го убеждава, че има какво да губи и трябва да се откаже, докато още нищо не се е случило. Нападателят се колебаел - а ха да остави оръжието и пак го размахвал.

В крайна сметка той склонил да остави меча и ножа на пода. Секунда след това Янакиев се хвърлил върху него, повалил го и успял да му сложи белезниците. Нейко бил от пазарджишкото село Драгор. До Царево стигнал с "Нисан Алмера", в който са намерени още един нож и чаша с ракия. Първоначално задържахме мъжа за 24 ч, но вече има постановление от прокуратурата за удължаване на ареста до 72 ч, каза шефът на РУ - Царево, Петър Петров. Екшънът в банката е заснет от вътрешните камери, записите от тях вече са иззети. “Служителките наистина са в шок, нормално е след такова преживяване. Досега не ни се е случвал такъв инцидент. Благодарение на бързата реакция на полицията всичко приключи възможно най-благоприятно", каза Димитър Чернев, шеф на банковия клон в Царево.

Има съмнения, че Кърбанов е с психични проблеми.


"Нещо му стана на Нейко преди около два месеца. Тогава тегли кредит от банка и си купи колата нисан втора ръка. Дали от притеснение за кредита, или по други причини, сякаш се промени психически", разказа вчера пред "24 часа" Васил Керин, съученик и приятел на задържания. 6-7 години Нейко работел на бензиностанция от голяма верига в Пазарджик. Когато се заредили проблемите, започнал да излиза в болнични и скоро след това напуснал.

"Нейко идваше редовно в нашето заведение, все с големи ножове. Не обясняваше защо ги носи, но и не правеше на никого лошо", обясни вчера и барманката Радка, която работи в кафе-аперитив в центъра на Драгор. Тя разказа, че е говорила с бащата на Нейко за проблемите му, но той й обяснил, че не знаят какво да направят. Според жената Нейко има психически проблеми, но никой не е обърнал внимание да му помогне адекватно. В четвъртък срещу петък Кърбанов тръгнал към морето с нисана си, въпреки че шофьорската му книжка е отнета. Вчера в семейното жилище нямаше никого. Според съседи вероятно близките на задържания са отпътували към Царево, за да се осведомят на място какво е сторил синът им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4893 |05.08.2011 Синът на Кадафи убит след атака на НАТО . 8| 5996 |05.08.2011 Сода каустик блокира "Тракия", след катастрофа . 12| 5474 |04.08.2011 Калфин: У нас юнашки се тръгва с пищовите, но не се знае какво следва . 49| 6514 |01.08.2011 Ат. Семов плюе по Р. Плевнелиев като кандидат-президен на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads