Реклама / Ads
13| 12808 |26.10.2017 НОВИНИ

Само във Фрог: Каракачанов сложи удобен директор за избор на бронирани машини за 1,2 млрд.

.
Каракачанов ще модернизира армията с ”калинки”...
”Калинки” ще правят модернизацията в армита, политическите чистки продължават. С промяна в правилника на Института по отбрана новият директор не е хабилитирано лице. В историята на института това е за първи път. Министър Каракачанов разчита на политическа лоялност от новия директор при избора на нова бойна машина за пехотата-проект на стойност 1,2 млрд.
 
Това ни писаха в писмо за Frog news служещи от военното министерство.

Както вече е известно предишният директор на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ Тодор Тагарев използва служебното си положение и експерти от Института за да нагласи критериите за оценка при избора на нов многофункционален изтребител. С неговата методика на първо място се класираха „нови“ F-16 трета ръка и на най-високата цена от 1,5 млд лева. Затова той си заслужи отстраняването от директорския пост. Поради вдигнатия шум в медиите и чак в Комисията по отбрана и национална сигурност промените на Тагарев не минаха и не се стигна до ощетяване на държавата. Той се прочу и с опита да лобира за една известна марка бронирана машина за модернизация на пехотата. И това бе предотвратено.

Сега отново се повтаря същото, с проекта за изграждане на Батальонна Бойна Група за Сухопътните войски. Екипът за избор на фирма пак се ръководи от Института – в случая от новия директор полк. Димитър Кирков, пишат военните.

През миналата седмица министърът на отбраната Каракачанов обезглави ръководството на Института по отбрана и назначи своя човек за директор –  полк. Кирков. Уволнените директор доцент Таушанов и неговия заместник доцент Балабанов бяха назначени от служебния Министър Стефан Янев. И двамата уволнени са институтски кадри, с богат опит в основните функции на Института, преминали са последователно през всички длъжности – до най-високата „Директор“. Представляват две от петте научни специалности, по които Институтът е акредитиран като научна организация – „радиолокация и радионавигация“ и „радиопредавателна и радиоприемна техника“. Хабилитираните лица в тази област, познаващи и отлично военната техника и системи в МО и БА, се броят вече на пръсти. И двамата са ръководители на докторанти, обучавани в ИО.  Доцент Балабанов е дългогодишен национален представител в Борда за наука и технологии в НАТО и към момента, продължава писмото.

В сравнение с уволнените доценти новоназначеният директор Кирков не притежава научно звание (доцент/професор) и никога не се е занимавал с научно-изследователска и развойна дейност, лабораторни и полеви изпитвания, контрол по качеството, стандартизация, сертификация и летателна годност – основни функции на Института. Вероятно великият авиоконструктор професор Цветан Лазаров се обърнал в гроба след това назначение.

За да постави своя човек Каракачанов прави промяна в Правилника на Института по отбрана и ПМС № 54/2009 г., с което е създаден в този формат. Промяната единствено касае изискването за заемане на длъжността "директор". От старото изискване директорът да е хабилитирано лице, сега се допуска той и да не е хабилитирано лице, възмущават се офицерите.

По публични данни в ИО работят 16 хабилитирани лица. От създаването на ИО в този му формат (2009 г.), а на структурите, на които той е правоприемник, датиращи от 1964 г. досега, директорът на Института винаги е бил хабилитирано лице, както се изисква в българското законодателство – към момента чл. 31, ал. 1 от Закона за висшито образование.

Със своите действия министър Каракачанов не зачита професионалните качества при провеждането на кадровата политика в Министерството на отбраната и налага политическата лоялност като водеща. Но директорът на института не е политическа длъжност, а експертна и то от най-високо ниво, посочват те.

Офицери от института цитират високопоставени чиновници от военното министерство, които твърдят, че това назначение е свързано с факта, че полковник Кирков е ръководител на екипа, който ще избира фирмата за доставка на новата бойна машина за пехотата. Този проект на стойност 1,2 милиарда лева се наложи като по-важен от проекта за нов изтребител, след като същият беше върнат от парламентарната комисия в изходна позиция, пишат още те.

Каракачанов пък формулира гениалната мисъл, че „преди да се научим да летим, трябва да се научим да ходим“. Дали новият директор Кирков ще обслужи политическото ръководство на МО, като му предложи „правилната фирма“, ще разберем скоро. По данни на МО до края на този месец ще бъде взето решение, кои 2-3 фирми ще бъдат поканени да доставят бронирани машини за милиарди левове на данъкоплатеца?

Тони Баталски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7980 |24.10.2017 Ангел Найденов за Фрог: Бунтът на пилотите и полицаите може да предизвика трус . 6| 5091 |24.10.2017 П. Симеонов пред Фрог: Сегашната власт може да падне не от проблеми, а от липсата им . 0| 5859 |24.10.2017 Само във Фрог: Ром се представя с крадена лична карта и продава чужд имот в Горна Оряховица . 2| 6988 |24.10.2017 Бабикян за Фрог: Може да обвинят президента в подстрекателство на пилотите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads