Реклама / Ads
0| 4375 |11.04.2016 НОВИНИ

Манол Генов: Слагат ВМЗ на тезгяха

.
Манол Генов
БСП категорично се противопоставя на готвената приватизацията на ВМЗ - Сопот. "Без много догадки разбираме, че това е удар на правителствената стратегия срещу военнопромишления комплекс на страната, колкото и малък да е той", коментира на пресконференция днес народният представител Манол Генов.
 

Той допълни, че депутатите от БСП ще внесат предложение в Народното събрание ВМЗ - Сопот, да бъде включен в забранителния списък за приватизация, откъдето е изваден през февруари 2013 година.

"Новината от преди броени дни, че ВМЗ - Сопот, е нареден в списъка на обекти за приватизация, върху които се гради т.нар. средносрочна бюджетна прогноза за 2017-2019 година, идва дни след като министърът на икономиката декларира в Народното събрание, че това няма да се случи", припомни Генов. Социалистът допълни, че в същия списък попадат и "НИТИ" ЕАД- Казанлък, както и "Кинтекс" ЕАД. Тъжната истина, обаче е, че дори и приватизацията им да стане някой ден факт, то от нея държавата очаква сумарно едва 100 милиона лева.

Според Генов "има нещо напълно безотговорно или откровено шизофренично в позицията на министър Божидар Лукарски по тази тема". "Само преди два месеца, на 10 февруари, той алармира как в най-скоро време ВМЗ - Сопот, ще започне да страда от недостиг на работна ръка, че ВМЗ - Сопот, от 15-20 години не бил отчитал толкова добри финансови резултати. И огласи как през 2015 г. дружеството е спечелило почти 30 млн. лева. За сравнение печалбата през 2014 година е била в размер на 256 хил. лева. Министърът дори се кълнеше, че докато е на този пост предприятието няма да се приватизира", припомни депутатът.

Според народния представител министър Лукарски може би е върнал ключа от министерския си кабинет или финасовият министър го е освободил, тъй като на 25 март 2016 година, 10 дни преди така нареченото обществено обсъждане, се зарече, че точно сега не е удачна приватизацията на предприятия от военно-промишления комплекс като ВМЗ - Сопот, и "Кинтекс".

"В транс ли е бил, когато е твърдял това, или е претърпял някаква мистериозна метаморфоза в нечия угода? Сега ще имал ли куража да се върне при работниците във ВМЗ - Сопот, и да им повтори онова, което им е казал през юли миналата година? Че е абсурдно да има съкращения и да не се поддават на слухове и държавата поема отговорността да запази стратегическата промишленост на своя територия", попита Генов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4504 |11.04.2016 Омбудсманът Манолова иска Великден да е всеки ден . 0| 4293 |01.04.2016 Мая Манолова прави с кметове „Великден за всеки” . 0| 4933 |31.03.2016 Мая Манолова: Москов нехае, в здравеопазването цари пълен хаос . 0| 4379 |30.03.2016 Манолова: Арбитражните съдилища са новите бухалки на колекторските фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads