Реклама / Ads
31| 4813 |19.01.2011 НОВИНИ

M.Манолова: Не слушам морал от бирената коалиция

.
Мая Манолова
„Няма да слушам морал от представители на бирената коалиция”, обърна се към Искра Фидосова депутатът Мая Манолова по повод ветото на президена върху Изборния кодекс в Народното събрание.
 

Съпредседателката на ГЕРБ от своя страна пък разпалено разясняваше, че новият Изборен кодекс бил „крачка напред за българската държава, за българската демокрация”.

Фидосова оправда най-оспорвания текст в новия закон – принципа за уседналост. Тя посочи, че такъв има в Австрия, Германия, Франция и Гърция. „Например, в Гърция – гражданите, за да се регистрират като жители на дадена община, трябва да са пребивавали 2 години. Франция – избирателните списъци се изготвят през месец декември предходната година. Избирателите трябва да са пребивавали на съответното място 6 месеца. Уважаеми колеги, нека дадем обективна оценка”, призова Фидосова. Но не получи разбиране, особено от ДПС.

„Госпожо Фидосова – емоционалната ангажираност на тона ви няма да скрие откровено противоконституционния характер на оспорените от президента текстове в Изборния кодекс”, заяви Лютви Местан.Той посочи член 10 на българската конституция, който категорично забранява ограничаването на избирателното право.

„Изключително нескопосан е опитът ви да се позовете на европейската практика. В ЕС, когато съответният гражданин губи право да гласува в определена държава, не губи в друга”, заяви Местан.

На него пък отговори Павел Шопов от „Атака”. Според националиста от опозицията започнали да „наглеят”.Шопов запя старата песен – за архитекта на тройната коалиция Георги Първанов, който сега налагал вето на Изборния кодекс. Всичко това се правело, за да бъдат обслужени БСП и ДПС.Шопов посочи няколко примера – ветото върху текста за кметовете на малки населени места всъщност облагодетелствало ДПС. Защото те очаквали да спечелят в някое от селата и „малкият кмет да цака големия”. Аргументът за придружителя обслужвал БСП. Отхвърлянето на уседналостта отново било в полза на хората на Доган. „Едни чисто политикански сметки”, обобщи Павел Шопов.

С него се заяде Ремзи Осман: „Вашите предложения обслужват тесен кръг. Както през 2001-ва искахте да обслужите нас, но отказахме”. Шопов обаче отказа правото на дуплика.

Дебатът е безсмислен. Управляващите са решили да отхвърлят ветото на президента, и то без да имат мотиви”, включи се Мая Манолова. И се оказа права – 129 народни представители гласуваха „против” ветото на президента, срещу 50 „за” и 8 „въздържали се”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4667 |22.02.2010 В. Танов: Имам екип, но слушам себе си . 9| 4816 |24.08.2009 Румяна Желева: Искам нов морал от дипломатите . 26| 4955 |01.06.2009 Станишев мълчи за двойния морал в МВР . 9| 9089 |06.05.2009 Г. Първанов: Българската армия е символ на морал и почтеност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads