Реклама / Ads
9| 4816 |24.08.2009 НОВИНИ

Румяна Желева: Искам нов морал от дипломатите

.
Румяна Желева
Министър Желева обяви политическия си кабинет и обяви изготвянето на нов етичен кодекс за поведението на българските дипломати.
 

Ще бъде оптимизирана мрежата от българските дипломатически мисии в чужбина, каза външният ни министър.

Според Желева това не означава непременно съкращаване или разширяване. Оптимизацията ще бъде направена след сериозен анализ. Този процес „няма да бъде направен от днес за утре с лека ръка”, допълни още Желева.

Румяна Желева съобщи, че МВнР ще изготви етичен кодекс за поведение на българските дипломати, ще има и промени в закона за дипломатическата служба, за да се изясни понятието и дефиницията „политическо назначение”.

Днес стана ясен и политическият кабинет на Румяна Желева, съставен от професионални дипломати, които напълно отговарят на Закона за дипломатическата служба. Заместник-министърът на външните работи Марин Райков ще отговаря за политическите решения и двустранните отношения, заместник-министър Милен Люцканов ще следи за консулските отношения, а третият заместник-министър Красимир Костов ще бди за европейските въпроси. Юристът Димитър Кюмюрджиев е началник на кабинета на министър Желева.

Досегашният говорител на МВнР Драговест Горанов остава на поста си.


Ресорният по европейските въпроси заместник-външен министър Красимир Костов поясни, че ЕК е отчела, че четири оперативни програми в областта на транспорта, техническата помощ за изграждане на административен капацитет, социални фондове и конкурентноспособност не отговарят на регламента, които регулира критериите, за да могат тези критерии да бъдат оперативни.

„По тези оперативни програми са извършени предварителни плащания и ако те бъдат отменени, ние ще трябва да ги компенсираме и да възстановим средствата по тях”, каза Костов.

Според министър Желева е нужно да се направи преценка до каква степен България може да участва в общоевропейски енергийни проекти в ситуация на икономическа криза. По думите й страната ни ще продължи да поддържа добри отношения с Руската федерация и може да участва в изграждането на дипломатическите отношения на ЕС и Русия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5005 |19.08.2009 Министър Желева: Не правим "лов на вещици" . 1| 5769 |28.07.2009 Социологът Румяна Бъчварова оглави премиерския кабинет . 8| 5040 |25.06.2009 Румяна Желева : Антиевропейско е да се разделят хората . 13| 4856 |23.06.2009 Румяна Желева избрана за зам.-председател на ПГ на ЕНП в Европарламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads