Реклама / Ads
37| 6269 |10.08.2014 НОВИНИ

Медарова се оттегля като министър за изборите

.
Красимира Медарова
В отворено писмо до медиите Красимира Медарова - определена в петък от президента Росен Плевнелиев за министър, отговорен за подготовката на изборите, уведомява, че е отправила молба до държавния глава да бъде спряна процедурата по нейното назначаване.
 

Утре тя ще оттегли и молбата си към Висшия съдебен съвет за освобождаването й като съдия. Причината за отеглянето, посочена от Медарова, е публичният отзвук, който е възможно да доведе до негативи за служебното правителство.

 

В писмото Медарова посочва, че е получила поканата на президента в петък и е приела, въпреки резервите си, защото смятала, че институциите и законите трябва да се уважават и истински е вярвала, че когато президентът я номинира за каквато и да е дейност в полза на държавата, просто нямало място за отказ.

 

Публичният отзвук след новината за назначаването, я е накарал да преосмисли решението си: Заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече хвърля съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори. Ясно съзнавам, че това мое решение ще предизвика известни административни трудности, но при така създалата се ситуация, участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи.

 

Медарова казва още, че не се срамува от работата си като председател на ЦИК в последните години. Гордея се, че именно тогава е поставено началото на диалога и взаимодействието на комисията с неправителствените организации. Тя вярва, че присъствието на гражданското общество допълнително ще помогне за по-голямата прозрачност и демократичност на изборния процес.

 

Сега президентът трябва да отговори на молбата на Медарова и да издаде указ, с който да отмени назначаването. "Протестна мрежа" най-остро възрази срещу кандидатурата й. От там посочиха, че като председател на ЦИК, Красимира Медарова не е успяла да направи достатъчно за прозрачната дейност на Комисията, която проведе изборите през 2011-та. Тогава вотът беше едновременно за нов президент и за местни органи на властта. С приемането на новия изборен кодекс, Медарова сама подаде молба да бъде освободена от Комисията, поради несъвместимост. Новите правила забраняват действащи магистрати да заемат постове в Kомисията.

 

По-рано днес и от Института за дясна политика се обявиха срещу назначаването на Медарова като министър, който да подготви изборите през октомври. На този пост е необходима  консенсусна фигура, за да може служеното правителство да гарантира доверие в изборния процес - обясни председателят на института Петър Николов:

Без да влизаме по никакъв начин в личностна атака, призоваваме президента Плевнелиев да оттегли госпожа Медарова като министър на изборите, за да демонстрира желанието си и волята на кабинета никой да не оспорва изборите. Няма нищо по-лошо от това, когато е направена грешка, тя да не се признае, а да продължи да се настоява на нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6943 |05.08.2014 Медийният съветник на МВР се уреди като помощник на Лазаров . 81| 5538 |04.08.2014 Радан Кънев хвърли оставка като говорител на Реформаторския блок . 14| 5230 |04.08.2014 Цонев: БСП се държи за бюджета като президента миналата година . 7| 4906 |03.08.2014 Бедстващ: Къщите падат като топка лед в хладка вода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads