Реклама / Ads
13| 8099 |02.07.2014 НОВИНИ

Менков пред Фрог: Блокират производство срещу следовател за ареста ми

.
Източник: Булфото
Утре ще се гледа третият процес на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Заедно с него на подсъдимата скаймейка застават бившите директори на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. „Ще искаме приключване на делото в едно съдебно заседание”, коментира пред Фрог нюз адвокатът на Цветанов Менко Менков. Ето какво още каза защитникът по делата на подопечния си и за ареста си миналата година.
 


- Какви са очакванията ви за третото дело на Цветанов?

- Искам да подчертая, че няма извършено престъпление и по това дело, което е за тъй наречените кетчъри. Твърдяха, че имало незаконни подслушвания, но тази техника не може да подслушва. Цветанов няма обвинение за незаконно подслушване.

 

- А какво е обвинението?

- То е за допустителство по служба по чл. 282, по който не е обвиняван никой досега. Ще искаме приключване на делото в едно съдебно заседание. За утрешния процес са призовани 6 души като свидетели.

 

- Това дело е образувано по сигнал на Сергей Станишев...

- Били му изпратили анонимен сигнал и той го е занесъл на главния прокурор. Ако този сигнал е анонимен защо в него фигурират инициалите на строгосекретни служители под прикритие, които никой не ги знае?!

 

- Сякаш опасенията ви се оправдаха по делото на Цветанов за трите „Не”-та.  Нежеланието за отвод на съдия Тони Гетов ли стана причина за определянето на ефективна присъда?

- Поискахме отвод по делото, за да се разсее съмнението, че Цветанов и бащата на съдията са били в близки отношения. И тъй като съдия Гетов не се отведе, се стигна до невъзможност да постанови оправдателна присъда. Още с влизането в съдебната зала съдията обяви, че няма да си направи отвод и то преди да е даден ход на делото и преди да му е поискан. Не очаквах, че той ще започне по този начин, тъй като не е процедурно издържано – би следвало да попита първо страните дали са налице основания за даване ход на делото и тогава да ги попита дали имат нови искания. И ако му бъде поискан отвод, тогава да се коментира този въпрос. Във вазивната жалба този факт сме посочили като едно от основанията за отмяната на присъдата. На Цветанов не му е осигурен безпристрастен съд, който да го съди, съгласно чл. 6 т. 1 от Конвенцията за защита на правата на човека. Върховният съд казва, че когато има съмнения за безпристрастност, съдът трябва да се отведе, защото в част от обществото остава съмнения.

Когато исках отвод, посочих няколко съдии преди него, които са си правили отвод за съвсем по-незначителни основания. Ако Апелативният съд приеме моята теза, съществува вероятност делото да бъде върнато в Градски съд и да започне отначало.

 

Все още нямам информация кога делото ще се гледа на втора инстанция. Когато съдия Гетов напише мотивите си, делото може да тръгне към Апелативния съд.

 

Преди време заявихте, че една и съща следователка – Роза Царева – работи по делата срещу Цветанов, Флоров и Манчев. Има ли нещо смущаващо в това?

- Трябва да е ясен принципът по който е определена следователката. Ако е на случаен принцип, няма нищо смущаващо, друг е въпросът, ако не е. Искам само да вметна, че тази следователка постанови да ме арестуват и да ме разпитват като свидетел само и само да ме отстрани като защитник. Не успя обаче. Не може да ме разпитва като свидетел, защото аз не мога да бъда такъв, след като съм адвокат. После това постановление бе обявено за незаконно от прокуратурата.

 

- Защо не си потърсихте правата?

- Как мислите, че няма да си ги потърся ли?! Все още обмислям какво да направя. Отчасти съм ги потърсил като съм сезирал Софийската адвокатска колегия и Висшия адвокатски съвет. Прокуратурата обаче  саботира провеждането на дисциплинарно разследване срещу нея, като съгласно Закона за адвокатурата има излязло решение на Комисията и Софийския адвокатски съвет, от което ставя ясно, че тя е допуснала закононарушение – превишила е правата си. Оттук нататък следва съвместна процедура между адвокатския съвет и прокуратурата, който трябва да води дисциплинарно производство срещу нея. Попитайте прокуратурата защо вече близо 1 година са блокирали провеждането на това дисциплинарно производство срещу Царева. След приключването на цялостната процедура чак тогава ще се излезе с предложение до ВСС за образуване на дисциплинарно производство.

 

 Адвокат сте и на Богомил Манчев. На какъв етап е неговият процес?

- В девета глуха е. Обвинен е за нещо, което не съставлява престъпление и нищо не могат да измислят по него. Стоим и чакаме да изтекат двете години, за да го прекратят.                   

 

Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5445 |02.07.2014 Гришо мачка пред принц Уилям на "Уимбълдън!" Полуфинал! . 12| 5796 |02.07.2014 Е. Николова пред Фрог: Изтеглени са вече служителите на БОРКОР . 14| 6042 |02.07.2014 Каракачанов пред Фрог: Президентът да прави ифтар, но и да свика КСНС . 3| 5774 |01.07.2014 Адв. Хаджигенов пред Фрог: Започваме поне две дела заради Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads