Реклама / Ads
7| 4080 |12.06.2015 НОВИНИ

Мерджанов: 5 министерства са виновни за инцидента в Анево

.
Атанас Мерджанов
„За инцидента на полигона в Анево отговорни са поне 5 министерства – това на икономиката , на отбраната, МВР, на труда и социалната политика, МВнР и отговорният за това зам.- министър председател”. Това заяви по време на днешния парламентарен контрол зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов.
 
Според него инцидентът е част от трагичната поредица, случваща се поради нехайството и бездействието на държавните служби. Мерджанов посочи няколко публикации в медиите, според които  ранените при взрива американски граждани са тествали оръжие, предназначено за опозицията в Сирия. „Не закъсня и отговорът на Москва, която се интересува защо съветският образец е използван за такива цели. Не закъсня изявлението и на президента на България, който очаква в кратки срокове отговорните институции да изяснят на какво се дължи инцидента”, продължи депутатът от левицата.


Като най – интересно изявление той определи това на министър Ненчев, който заяви, че не познава фирмата, която е правила тестове в Анево, очаква разследващите органи да свършат работата си и не носи отговорност за чужди грехове. „Създава се впечатление, че отново, както при трагичния случай на „Петолъчката”, става въпрос за прехвърляне на отговорност”, каза още Мерджанов. Той заяви, че не изключва нито едно от българските правителства, които са подценявали в различно време този въпрос, но подчерта, че такива инциденти са с особена честота при правителствата на ГЕРБ.
 

„Повече от ясно е, че ръководството на МВР не успя да даде убедителен отговор за случая в Гърмен”, заяви Мерджанов. Той припомни, че днес изтича  срокът за доброволното събаряне на незаконно построените жилища в ромската махала. В тази връзка депутатът попита вътрешния министър какви са конкретните мерки, които МВР е предприело след този случай, защото вече се говори за инициатива за създаване на ромски барети и съвети  по сигурността към общините. По думите му гражданите започват да се самоорганизират, поради липсата на държава и самите полицаи твърдят, че няма държава.


Според него случаят в Гърмен е типизация на цялостната обстановка в страната. „Вие обаче дойдохте на власт с обещание, че веднъж завинаги ще започне необратим процес в решаването на този проблем, но това не се случва”, добави депутатът от левицата. Той посочи, че в Гърмен и около Гоце Делчев ромите се изтеглят в планината и попита какво ще се случи, когато стане студено. „Самият факт, че днес и утре ще има протести на полицейския синдикат говори за липса на увереност и доверие в самите полицаи, които трябва да осъществяват мерките за сигурност”, категоричен бе Мерджанов. Той припомни направеното в сферата по време на правителството на Орешарски. „Изградихме една интерактивна карта на престъпността, демонстрирахме засилено присъствие на жандармерията по малките и отдалечени населени места, създадохме и програма „Сигурност” към МТСП, която създаде възможност за повече солидарност  в охраната на имотите на хората”, завърши Мерджанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4199 |08.06.2015 Мерджанов: Липсва визия на МО за безопасна утилизация на боеприпасите . 3| 4321 |08.06.2015 Няма време, министерства харчат ударно за реклама . 22| 5544 |03.06.2015 Мерджанов: Кой ще сътрудничи на България, когато някой си Ненчев може да го разобличи? . 6| 4643 |27.05.2015 Ангелкова търси виновника за ловните брошури на гризли в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads