Реклама / Ads
4| 4346 |17.11.2015 НОВИНИ

Мерджанов: МВР е в страшен дълг към българските граждани за тероризма и охрана на границите

.
„Очевидно е, че по въпросите за тероризма и охрана на българските граници МВР е в страшен дълг към българските граждани – по отношение на функционалното взаимодействие с останалите служби и във вътрешната дейност на самото ведомство. Ние практически не виждаме преки конкретни резултати“.
 

Това заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов на пресконференция в централата на партията. Той е на мнение, че българската граница не се охранява надеждно. Според него обясненията за функционирането на интегрираната система и недостигът на полицаи е пряк израз за липсата на визия как да бъдат извършени реформите в МВР.

 

Мерджанов подчерта, че една от точките по време на КСНС е била идеята за нов антитерористичен закон. „Но той не бива да бъде за сметка на решаване на определени вътрешно-политически въпроси. Правителствата на Борисов обикновено се изкушават по отношение на определени граждански права и свободи“, коментира той. По неговите думи има доста ярки факти – последната предизборна кампания, която е била съпътствана от административен, финансов и друг натиск върху кандидатите и гражданите. „Всички български служби трябва да пренастроят много добре своите възможности“, категоричен е Мерджанов. Той припомни, че миналата седмица в комисия са гледани бюджетите на „Военна информация“, ДАНС, Държавна агенция „Разузнаване“, бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, ДАТО и бюджета на НСО. „Във всички специални служби бюджетът е запазен или малко орязан, за сметка на НСО. Ако правителството вижда решаването на въпросите с тероризма само по отношение на охраната на държавните мъже, това е доста смешно и лековато“, каза още той. Народният представител допълни, че в анализа и изказванията почти всеки шеф на служба е изразил загриженост за хроничната финансова недостатъчност.

 

„Има един голям въпрос, на който не само България, но и Европа, трябва да търси отговори – развитието на пространството на свобода и сигурност и досега съществуващият баланс между двете. Не само заради бежанската вълна и това, което се случва в Париж“. Това допълни по темата председателят на БСП Михаил Миков. Според него светът, както и Европа, от която ние сме част, трябва откровено да погледне на въпросите и това не може да стане само с приемане на някое атрактивно звучащо законодателство. „Защото и към момента българският Наказателен кодекс дава достатъчно възможности за ефикасно противодействие, включително и на тероризма. Необходима е дискусия за баланса между свобода и сигурност“, заключи Михаил Миков. 


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5502 |13.11.2015 Мерджанов: Защо бюджетът на НСО се увеличава с 2 млн . лв ?! . 21| 5287 |02.11.2015 Мерджанов: Сливенският кмет на ГЕРБ е още член на БСП . 1| 4374 |01.11.2015 Мерджанов: Имаме големи шансове за Враца, Ловеч и Разград . 6| 5366 |28.10.2015 Mondo: Цветан Василев плати дълга на завода за стъкло в Парачин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads