Реклама / Ads
55| 5307 |19.06.2013 НОВИНИ

Местан: Българската политика минава през чистилище

.
Председателят на ДПС Лютви Местан предложи на депутатите от 42 - то Народно събрание да бъде отменено назначаването на Делян Пеески за шеф на ДАНС.
 

Той припомни, че назначението на Пеевски за председател на Агенцията е изкарало хиляди хора по улиците на градовете в страната. Местан добави, че часове след това Делян Пеевски е излязъл сам с позиция, че се отказва от поста в ДАНС. "След развитието на казуса "Пеевски" през последните дни кратките мотиви не могат достатъчно ясно да обосноват решението за отмяна, което предстои да гласуваме", заяви Местан. "Дължим още отговори. Прочетохме всички поуки, които налага казуса "Пеевски".

На първо място имаме доблестта да заявим, че този казус изправя не само двете партии, които стоят зад кабинета на Пламен Орешарски - БСП и ДПС, но изправя всички партии, всеки един български политик пред необходимостта да съобразява своите решения не само с начина, по който той вижда политическите реалности, една или друга кандидатура, било за председател на ДАНС или за някоя друга позиция", каза Лютви Местан. "Окачва се, че публичните настроения върху образа на всеки един политик са реалността, с която сме длъжни да се съобразим, независимо дали това отговаря на истината", добави той.

 "Същевременно заявяваме, че казусът "Пеевски" постави нови стандарти пред всички политически партии. Той изведе нови критерии, които не могат да се прилагат избирателно. Политиката не търпи двойните стандарти и избирателното отношение", заяви лидерът на ДПС. "Прави са българските граждани да ни наложат нови стандарти за хигиена. Българската политика минава през своите чистилище", добави Местан.

Той попита от парламентарната трибуна президентът Росен Плевнелиев дали спазва всичко онова, за което е осъдил кабинета "Орешарски". "Като партия, която подкрепи кандидатурата на Делян Пеевски, ние сме готови да поемем своята политическа отговорност Това се измерва освен в съучастието в предложението за отмяна на решението за избирането му, а и от факта, че ще подкрепим занапред избирането на председател на ДАНС само по нарочно разписана достатъчно ясна процедура.

Наблюдаваме тенденция, справедливият искрен и естествен протест на българските граждански да се използват от тясно политически цели за бърз реванш от страна на бившите управляващи. Ние нямаме съмнения, че след приключването на казуса "Пеевски" ще се търсят и ще се намерят поводи за други протести. ПГ на ДПС и Делян Пееввски осъзнават, че през личността на Пеевски се използва протестът на българските граждани.

Понеже от тук нататък въпросът е какво се случва с Делян Пеевски, връща ли се в НС или не - ние заявяваме, че ще се обърнем към Конституционния съд с питане какъв е статутът на г-н Делян Пеевски при положение, че е избран за председател на ДАНС, но той не е консумирал тази длъжност, не е подписал трудов договор, за да не наруши Конституцията. До решението на КС Пеевски няма да изпълнява депутатските си задължения", каза още от парламентарната трибуна Лютви Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 5766 |18.06.2013 Местан: ДПС не се чувства като партия в управленска коалиция . 97| 6608 |14.06.2013 Местан: Съдете за Пеевски по делата му . 9| 5424 |29.05.2013 Местан: Аз давам своята подкрепа за този кабинет . 26| 5401 |29.05.2013 Местан: Какво престъпно има в учебника по майчин език?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads