Реклама / Ads
34| 5303 |19.02.2014 НОВИНИ

И Местан се обяви "за" завета на Левски за равноправие

.
Лидерът на ДПС Лютви Местан Източник: Булфото
„Ще следваме неотклонно завета на Апостола за република, в която българи и турци ще бъдат равноправни във всяко отношение - всички да спадат под един общ закон. Това е концепцията на Левски за общ закон", обяви от парламентарната трибуна Лютви Местан.
 

„Ние ще следваме този завет, докато той бъде реализиран наистина, докато се постигне истинското равноправие. Ние с вас можем да спорим дали е постигнато, вероятно ще кажете, че има какво да се желае, но той е разбрал, че няма развитие за нито една страна, която не е осигурила своя етнорелигиозен мир. Той е имал силата да каже това, когато държавата е била под чуждо владичество - огромна сила се изисква за това", посочи Местан.

Местан настоя едно нещо да се признае на партията му. По думите му тя е била създадена като реакция на Възродителния процес, но вместо да тръгне по пътя на реваншизма, тя е казала не на него и на сепаратизма, да на териториалната цялост и неприкосновеност на „единствената родина, която имаме - България". Според него светът е заговорил за българския етнически модел - най-ценният продукт на нашето демократично общество.

„България има проблем с отношението към етно-релизигиозните различия. Казвам го с нескрита болка. Днес трудно можем да си представим моноезична, монокултурна страна - няма такива държави. Разноезичието, разнокултурността са характеристика на всички съвременни държави. Разбирането за това може да осигури гражданския мир в страната", заяви лидерът на ДПС.

Гражданство плюс воля за обща държавност според Местан ще се равнява на етнически мир в страната. С „огромно огорчение" той констатира, че тези различия в обществото се възприемат от определени политици не като богатството на България, а като проблем, риск, който застрашава националните интереси.

„Никой от нас няма намерение да отива нито в Анадола, нито където и да е. България е нашата родина и ние ще бъдем нейните синове. Различията ни не са проблем. Можем да ги осмислим като ресурс", добави Местан.

Той увери, че неговата ПГ ще подкрепи декларацията на Михаил Миков. Местан подчерта, че депутатът му Хюсеин Хафъзов е изредил само имена на български граждани миналата седмица.

„Омонимната връзка на имената предизвика реакция, която можеше да се предотврати, ако бяхме предварително спазили принципа, че как го казваме е не по-важно от това какво казваме", уточни лидерът на ДПС.

Той изрази надеждата си всички депутати да са си взели урока от случилото се, то пак обяви, че отрицателните вотове срещу агитацията на друг език са били дискриминационно решение на НС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5359 |16.02.2014 Местан: Борисов е заклещен от Цветанов, няма накъде да мърда . 47| 5203 |15.02.2014 Местан: С поругаването на Джумая джамия се цели свалянето на кабинета . 52| 5743 |14.02.2014 Местан: Заставаме зад думите на депутата си . 56| 7006 |14.02.2014 Борисов: В изказването на Местан имаше и истини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads