Реклама / Ads
52| 5740 |14.02.2014 НОВИНИ

Местан: Заставаме зад думите на депутата си

.
Какво се случи днес в парламента? Истината е, че ДПС предложи алтернатива на един откровено абсурден и дискриминационен текст. Това каза на специален брифинг в парламента председателят на ДПС Лютви Местан. Той коментира днешните скандали съпътстващи приемането на Изборния кодекс в частта му за езика, на който трябва да се води предизборната агитация.
 

Определяме текста, с който се забранява използването и на други езици в хода на предизборната кампания, като откровено противоречащ на статута на България като член на ЕС. Нашето предложение беше достатъчно прецизиранo. Разбира се, че кампанията ще се води на официалния български език. Идеята ни беше, само когато и ако се наложи, да могат да се използват и други езици. Дори не сме използвали термина майчин език. Всичко друго е абсурд. Затова днес дадох един пример. Ако евентуално и хипотетично листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, той на какъв език ще води кампанията си, попита риторично той. Не разбирам тази истерия. Единственото, което може да направи 42-рият български парламент, е да преосмисли този текст и той да бъде прегласуван. Все още не е късно и до края на приемането на Изборния кодекс да се поправи тази грешка, категоричен беше Местан.

Споменатите от Хафъзов имена, са имена на български граждани, които са пострадали от репресиите на Народния съд и Възродителния процес. Няма да се разграничим от позицията на Хафъзов. Пак повтарям, че това са български граждани, които са лежали по затворите, обясни Местан. Попитан дали след днешните скандали, коалицията между БСП и ДПС няма да пострада той заяви: ДПС е партия на компромиса, но не на безпринципния компромис. Има теми, по които ние няма да направим компромис. Едната от тях е, когато се засягат европейските принципи, завърши Местан.това бе ковментарът на Местан на думите на Янаки Стоилов, че ДПС трябва да се разграничи за казаното от Хафъзов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5030 |13.02.2014 Местан: Следващият вот на ГЕРБ ще е за Северна Корея ?! . 55| 5477 |08.02.2014 Местан: Станишев президент на ПЕС-е уникално . 24| 6578 |31.01.2014 Калфин: Законът забранява референдумите . 40| 5433 |31.01.2014 Местан: Ние сме на светло, но кое е задкулисието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads