Реклама / Ads
54| 11359 |11.09.2013 НОВИНИ

Местан в схватка с водещи на БТВ; срази ги с екзактен лингвистичен анализ

.
Лютви Местан
Въпросът за това кой е номинирал Д. Пеевски е изчерпан с отговора на г-н Пл. Орешарски. Няма да споря с г-н Станишев, но номинацията на Д. Пеевски беше обща политическа отговорност, отсече лидерът на ДПС.
 

В какво качество съм при вас, попита тази сутрин по БТВ лидерът на ДПС Лютви Местан по повод на зрителски коментар и реплика на водещия, който казал: "ще имаме такъв участник в предаването". След това направи лингвистичен анализ на израза на К. Караджов, но добави, че нямало да се "вкопчва в граматическия конструкт на Караджов". После каза, че въпросът кой управлява България не бил въпрос, а му миришело на квази въпрос. Всичко това дойде след питането защо ДПС близо 90 дни е криело, че е автор на идеята Д. Пеевски да стане шеф на ДАНС. 

Много силно се надявам г-н Станишев да е имал предвид, че г-н Пеевски два мандата е бил член на ДПС, каза Местан. Въпросът за това кой е номинирал г-н Д. Пеевски е изчерпан с отговора на г-н Пл. Орешарски в това студио пред други водещи. Каза, че не помни кой е споменал името, защото точно този аспект на въпроса не е релевантен към политическите реалности. 

Непрекъснатото връщане към казуса Пеевски било сценарий. Естествено е, че към протестите, които поутихнаха, трябва да се прибави нова енергия. Няма да споря с г-н Станишев, още по-малко опосредствено, защото номинацията на Д. Пеевски беше обща политическа отговорност, каза още Местан. И подчерта, че предложението е било експертно и политическо.

След това Местан предложи да уточни с водещите семантичното поле на думата политика. Съгласно измененията на Закона шефът на ДАНС се избира с решение на НС, напомни той. Г-н Пеевски не подписа акт за встъпване и много бързо оцени реакцията на протестите по отношение на кандидатурата му и се оттегли; това ли е нашата тема, попита той. Аз още не съм влизал в ДАНС, но ако това ми се наложи, няма да ме направи председател на ДАНС, разясни Местан.

Вие ме подведохте с темата, казахте, че ще говорим за 100-те дни, възнегодува вербално Местан. Опитвам се да ви дам яснота, макар да смятам това за словно излишество, продължи той.

Ако кабинетът Орешарски може да бъде укорен за нещо, политическите чистки и назначения са последното нещо. Този кабинет търпи сериозна критика, че продължава да търпи „повторението е преднамерено“ калинките, оставени от ГЕРБ, каза Местан.

Той за пръв път показа документи, които показвали механизма за назначенията при ГЕРБ - предложение до министъра на здравеопазването, подписано от всички народни представители за назначаване на еди коя си г-жа на еди коя си длъжност. След това се провеждал формален конкурс. Имало и особен реквизит под едно предложение, направено от областен управител и областен координатор на ГЕРБ. Вероятно колегите са решили, че ще управляват вечно и са смесили партийното и държавното управление по начин, по който и тоталитарната държава би завидяла, обобщи  Местан. Той обещал нарочна пресконференция за всички медии по темата, но екземплярите във въпросната папка били нищожна част от всички. Ще искаме специална анкетна комисия, която да проучи всички тези скандални назначения и нарушения; много важно е да се установи колко от тези предложения са били уважени. Бързам да кажа - 100%. През тези години конкурсите са имало чисто формален характер, заключи той.

Словото трябва да бъде екзактно, нали г-н Местан, попита накрая Караджов. Да няма преднамереност, призова Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 5734 |05.09.2013 Местан: Може би Ц.Ц. означава Цецко Цачев . 31| 5069 |04.09.2013 Местан: Оставка под натиск е край на демокрацията . 21| 5090 |16.08.2013 Местан: Сравнението с Египет налива масло в огъня . 25| 5186 |25.07.2013 Местан: "Да" на пианото, "не" на павето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads