Реклама / Ads
26| 5750 |28.09.2013 НОВИНИ

Миков: Не изключваме предсрочни избори

.
Михаил Миков, председател на Народното събрание Източник: Булфото
Никой никога не е изключвал предсрочни избори, дори и в далеч по-стабилна ситуация. Според Михаил Миков обаче зависи от много фактори дали ще има предсрочни избори след година, две или пък правителството ще изкара цял мандат.
 

Председателят на парламента коментира пред Дарик, че отговорност на всички народни представители е да присъстват в пленарната зала. Всеки от тях отговаря пред Конституцията. Според него в момента се наблюдават действия за деструкция на парламента, опозицията пречи на НС да функционира, за да защити тезата за предсрочни избори.

На въпрос какви компромиси могат да направят политиците, за да има работещи власти, Михаил Миков отговори, че трябва да се предприемат мерките, които хората очакват, а после евентуално да се мисли за избори. Според председателя на Народното събрание хората искат смяна на политиката "Дянков" с новия бюджет.

Няма среда за широка коалиция след управлението на ГЕРБ, смята той. Проблемът им да формират мнозинство се корени в начина, по който те управляваха предишния мандат.

„Атака” пътуват до Брюксел на собствени разходи, не са в командировка от Парламента, обясни председателят на НС. Всеки депутат поотделно е пуснал писмо, за да бъде отбелязано неговото отсъствие. Категорично не зависи от председателя дали даден народен представител ще влезе на заседание и ще участва в разисквания и гласуване. "Нищо повече не знам за посещението им от това, което излезе в медиите. Не се интересувам и когато отсъстват народни представители от ГЕРБ, или от Коалиция за България", посочи Миков.

"Категорично мога да кажа, че няма договорки с депутатите от „Атака”. Ако имаше някакви уговорки, сигурно нещата нямаше да изглеждат по този начин", заяви той, оборвайки предположенията, че отсъствието на „Атака” е планирано.

Председателят на парламента коментира забавянето на произнасянето на Конституционния съд по казуса дали може да се върне като депутат Делян Пеевски. "КС сам определя сроковете, в които решава един или друг казус, имало е и по-големи забавяния", каза Миков. Запитан за неговата позиция по случая, той отговори: "У нас позициите, когато се опират на Конституцията и законите, не винаги срещат одобрение от общественото мнение. Без да е освободен един народен представител от НС, никой не може да отнеме правата му. Мандатът му произлиза от избор и единствено Народното събрание може да се произнесе."

Присъствалите на разискванията народни представители от ГЕРБ ще получат възнаграждение за работния ден, независимо, че не са се регистрирали за заседанието. "Аз не разписвам заплатите на отделните народни представители", каза Миков. Данните се вземат включително и от стенограмите, не само от кворума. "Чл. 81 от Конституцията казва, че кворум има, когато присъстват повече от половината от депутатите. Не се казва къде присъстват - в залата, в кулоарите, в кафенето и т.н. Вече правилникът указва как точно се регистрира кворумът. В САЩ в Сената и Конгреса нямат електронна система, нямат кворум, но обсъждат и гласуват, понякога са по 5 човека в залата", коментира още той.

Срокът от 7 дни за дебати по вот на недоверие е поставен, за да не може мнозинството да отложи гласуването на проектите за решения в края на мандата, а да даде право на опозицията, когато тя реши да потърси политическа отговорност, това е право, което е дадено на опозицията", обясни парламентаристът. "Процедурните хватки са много атрактивни за медиите и публиката, но не това е смисълът на вота на недоверие. Юридически знаете колко проекти за решение остават в архивите на Народното събрание. Опозицията сега не внася вот на недоверие, за да търси отговорност от правителството пряко пред парламента, а търси разбиване на парламента", смята той.

Възможно е, но не е допустимо да се мине по други теми и друг дневен ред след събирането на кворум, смята председателят на Народното събрание. "В момента, в който има кворум следващата седмица, трябва да се изчистят и двата въпроса -  и вота на недоверие, и обсъждането на моето освобождаване като председател на Народното събрание", категоричен бе Миков.

Според него действията на ГЕРБ за провалянето на кворума провалят и контрола над изпълнителната власт. "Няма демокрация в Европа, която би си го позволила това. Категорично не бихме оставили кабинета да управлява без функциониращ парламент", заяви председателят на НС, но не обсъди прогноза за предсрочни избори. "Част от дестабилизацията, която ГЕРБ се опитват да правят, е запазване на статуквото."

"Не съжалявам, че не отидох на дебатите, организирани от бившия президент Георги Първанов. Според мен това не беше успешно", коментира Михаил Миков.

Миков заяви, че не подкрепя искането на „Атака” България да затвори границите си за бежанците. Този въпрос не може да се поставя само за една граница и само за определени лица, посочи той, ние сме част от Европейския съюз. "Връщането на времената на Желязната завеса, когато границите бяха много добре затворени, не може да се смята за никаква ценност", категоричен бе той.

Избирателният кодекс трябва да тръгне до края на годината или най-късно в началото на следващата година. Най-добре е той да е чисто нов и комисията така предложи. "В момента действащият закон е доста казуистичен", каза Миков. В момента предложеният кодекс е много по-изчистен и подреден, остават няколко въпроса, които трябва да решим, по които ще имаме по-скоро технологична дискусия, например какво значи машинно гласуване. "Нали си спомняте какво стана с онези ксерокси? Какво се случва сега с тях? Къде са? Колко струваха те на българските данъкоплатци за провеждането на едни избори само? Когато се прави сериозен закон нещата трябва да бъдат обмислени много внимателно."

"Ние продължаваме да смятаме, че АЕЦ „Белене” е част от ядреното развитие на България. Имаме информация, че недобросъвестно са подадени параметрите от HSBC с цел да се попречи на проекта", коментира той позицията на парламентарната група по отношение на проекта за Втора атомна.

"След 10 години значение ще има да запазим парламентарното управление и максимално демократичната конструкция на държавата", завърши Миков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5157 |27.09.2013 Миков: БСП ще има най-голяма полза от предсрочни избори . 23| 4998 |21.09.2013 М. Миков: Вотът на недоверие е политическо заяждане . 44| 5975 |09.09.2013 Волен Сидеров: Не виждам причини и аргументи за предсрочни избори . 32| 5628 |09.09.2013 Сакскобургготски: Предсрочните избори не ми се струват решение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads