Реклама / Ads
84| 8777 |05.04.2015 НОВИНИ

Миков призна: Нещо скърца в БСП, има напрежение и противопоставяне

.
От години усещаме, че нещо скърца. Демократичните процеси в БСП за 25 години бяха понякога интерпретирани като свободия. Учудвам се от някои изказвания с разбиране за федерализация на партията. Няма силна лява партия в Европа, в света без организация и дисциплина. Националното ръководство не бяга от своята отговорност, защото чух доста приказки и спекулации в тази посока, заяви лидерът на социалистите Михаил Миков.
 

Демократичните принципи понякога се тълкуват превратно. Има места, в които разбирането за самодостатъчност пречи за прокарване на национална политика, приета от колективните органи на партията. Тук искам да отворя една скоба и да кажа, че за по-малко от осем месеца Националният съвет проведе 11 заседания с много дискусии по важни за обществото въпроси. Само по двата конгресни документа – резолюцията и промените в Устава – имаше около 40 изказвания. И едновременно със засилване на ролята на колективните органи ние трябва да осигурим механизми за реализация на решенията за единодействие и солидарност на територията на цялата страна за прокарване на националната политика, за подмладяване на партията и използване на предимствата на електронните технологии, навлезли през последните 25 г. в живота на всеки българин.

При зачитане на демократичните принципи, при съобразяване с интересите на отделните организации по повод политиката на партията.

Партията не може да бъде разглеждана като търговско дружество. Тези дни чух и такива сравнения. Още повече, че и в търговския оборот отговорността се персонализира, а изминалите 25 години дадоха примери за това как цялата партия плаща за грешки на отделни наши другари.

Не бива да си затваряме очите, че има случаи, в които ръководни кадри в центъра и по места, загърбвайки политика и принципи, използват името на партията в свой личен частен и бизнес интерес. Това руши доверието на членове и симпатизанти и създава напрежение между нас. Вредно е и с общи усилия трябва да се преборим с това, когато търсим доверието на хората.

Натъкваме се на редица случаи, в които органите не формират позиция по важни въпроси за гражданите, а отделни представители на партията използват тези ситуация за договорки, които, ставайки по-късно публични, подравят доверието в партията. Особено, когато става въпрос за бизнес-интереси, продължава Миков.

 

Не е тайна, че на доста места съществува напрежение и противопоставяне - между отделни общински организации в областния съвет, между местни и национални органи, между поколения млади и стари. През последните две десетилетия ние позволихме противопоставянето да заеме съществено място във вътрешнопартийния живот. Това е видно за всички и няма никаква нужда да се правим, че не съществува, ако, разбира се, искаме да решим този проблем и да продължим обединени напред. Противопоставянето често не е по политически причини, не се случва като противопоставяне на принципни позиции, а, както и да се представят нещата, най-често е продиктувано от мотиви от личен характер. Няма как като партия да се борим срещу разделението в обществото, ако самите ние не сме солидарни и дисциплинирани, ако правилата изключват възможността тези конфликти да прерастват в партийни войни, ако няма арбитриращ орган, което е отговорност на националното ръководство.

Затова мисля, че преодоляването на конфликтите вътре в партията е необходимо по няколко причини - разбира се, то ще има укрепващ ефект за партията, но също толкова важно е и това, че по този начин ще имаме легитимация, за да проведем по-успешно политика на обединяване в обществото ни. Необходимо е да върнем доверието в способността на партията да следва решенията си, категоричен бе соцлидерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4828 |03.04.2015 К. Нинова призна: Махане на местни лидери целят промените в устава на БСП . 18| 4483 |02.04.2015 Миков: Санкциите срещу Москва плащат хората . 18| 4661 |01.04.2015 Миков: Българите настояват за преразглеждане на санкциите срещу Русия . 1| 4805 |31.03.2015 Миков: Внушават ни, че не е момент за промени в устава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads