Реклама / Ads
6| 3782 |15.01.2024 НОВИНИ

Министър Вътев да следи протестите на фермерите в Германия. Да си събира ли багажа?

.
Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) заплаши с нови национални протести у нас. Новината дойде преди няколко дни, но не е никаква изненада. Възможно ли е обаче това да “вземе главата” на земеделския министър Кирил Вътев след ротацията на правителството? 
 

Въпросът е напълно резонен. Още миналата седмица във ФрогНюз писахме, че подобен сценарий не се изключва, след като в края на ноември миналата година фермери и земеделци се обърнаха към ГЕРБ и ДПС и поискаха двете партии да се “заемат с проблемите им”, защото властта не е изпълнила нито едно от обещанията си, поети през лятото, за да се прекратят протестите на зърнарите. Точно тогава бе поискана оставката на Кирил Вътев като земеделски министър.

 

През месец март обаче предстои ротацията в сглобката и ГЕРБ трябва да поемат кормилото на държавата - Мария Габриел ще стане премиер, а състава на кабинета ще бъде сменен след оценка на министрите. Все още за имена не се говори, но не се изключва възможност тъкмо така да падне главата на министър Вътев - така хем ГЕРБ ще изпълни ангажиментите си пред земеделците, хем няма да има протести, които да клатят стола на Борисов.

 

Зърнопроизводителите у нас настояват да се предприемат мерки за спасяване на сектора и говорят за колапс. Поискана бе спешна среща с премиера, вицепремиера, финансовия и земеделския министри и изслушване на зърнопроизводителите в ресорната земеделска комисия в парламента.





А иначе - напълно възможно е у нас да се развие “германски сценарий” - в Германия продължават протестите на фермерите, а вече крайнодесните от “Алтернатива за Германия” се опитват упорито да яхнат вълната на недоволството. Говори се и за руската връзка в тези протести. Бившият руски президент Дмитрий Медведев написа в профила си в Х: "Субсидиите са орязани, а космическите разходи за Украйна продължават да се увеличават. Ако се продължава така украинските националисти може да организират Майдан и в Берлин”.

 

Протестите на фермерите в Германия се обвързват с войната в Украйна и от проруски уебсайтове и канали в социалните мрежи, пише ARD.

 

Всъщност за проблемите с държавната помощ за Украйна говорят и българските земеделци. 





"Ние нямаме нищо против държавата да помага на Украйна, но това не трябва да е за сметка на българските производители", коментира пред Българското национално радио председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

 

Той обаче категорично отрече ротацията на правителството да има нещо общо с новата вълна заплахи от страна на зърнопроизводителите и не се настоява за оставки или рокади в земеделското министерство.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3670 |15.01.2024 Министър Славов: Нямам притеснения по приетите текстове за промяна на Конституцията . 2| 3712 |15.01.2024 Без имена и индикации - Габриел отговори на въпроси за ротацията . 3| 3703 |15.01.2024 Фермерските протести в Германия и кой има скрита полза? . 13| 12192 |15.01.2024 Георги Захариев пред ФрогНюз: Финансовите ни навици не са добри. Българинът обича да ползва сега и да обеднява в бъдеще

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads