Реклама / Ads
5| 4164 |31.01.2024 НОВИНИ

Министър Вътев да стяга куфарите? Земеделците му палят стола

.
Земеделците плашат с протести отново на прага на ротацията на властта. Говори се упорито за рокади в състава на Министерския съвет, които ще се случват, само ако е наложително и след оценка на министри. На фона на напрежение в аргосектора обаче, отново на дневен ред стои въпроса - ще бъде ли сменен земеделския министър Кирил Вътев? 
 

"През месец ноември имаше два протеста на животновъди и зърнопроизводители. Тогава поискахме допълнителни средства, но ни обясниха, че това може да стане, след като бюджетът вече е приет. Оказа се, че е трябвало да се предложи при разглеждането му. Министър Вътев ни пренебрегна. Браншът не е разделен. Срещите се организират от екипа на министърът на земеделието. Земеделците имат едни и същи нужди", заяви пред bTV председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.


Коментарът му идва на фона на почти ултимативното поведение на земеделците, които поискаха Министерството на финансите да намери 500 млн. лева В противен случай - от бранша излизат на протест през следваща седмица.





Зоров посочи, че още при предишните протести родните земеделци са предупреждавали за това, което предстои. 


"Това, за което предупреждавахме тогава, сега се случва в Европа. Вместо това министър Кирил Вътев обикаляше телевизиите и казваше, че ние сме едни алчни хора, които искат повече пари. Защо сега не излезе пред френските или германските фермери и да им го каже?", попита Зоров. 

 

В началото на месец януари писахме, че сценарий, при който Кирил Вътев губи поста си на земеделски министър е напълно възможен, след като в края на ноември миналата година фермери и земеделци се обърнаха към ГЕРБ и ДПС и поискаха двете партии да се “заемат с проблемите им”, защото властта не е изпълнила нито едно от обещанията си, поети през лятото, за да се прекратят протестите на зърнарите. Точно тогава бе поискана оставката на Кирил Вътев като земеделски министър.

 

Зърнопроизводителите у нас настояват да се предприемат мерки за спасяване на сектора и говорят за колапс. 

При предстоящата на 6 март ротация за конкретни рокади не се говори, но не се изключва възможност тъкмо така да падне главата на министър Вътев - така хем ГЕРБ ще изпълни ангажиментите си пред земеделците, хем няма да има протести, които да клатят стола на Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4168 |31.01.2024 Проф. Николай Овчаров: Радев иска да превърне партиите в безгласни букви . 1| 6232 |31.01.2024 Компост срещу такса смет ще предлага Терзиев на всички столичани . 7| 4178 |31.01.2024 Скандално! На руснаците ще им отнемат имотите заради „фалшификати“ за руската армия . 1| 4010 |31.01.2024 Издръжката за живот скочи с 87 лева на човек за година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads