Реклама / Ads
25| 5364 |06.06.2014 НОВИНИ

Мира Радева: Местан иска повече власт от БСП

.
Изявлението на Лютви Местан за предсрочен вот е "интифа" към Станишев - иска повече власт, коментира последните събития социоложката Мира Радева. Според нея все още няма договорка между ДПС и БСП как да бъдат разпределени постовете в нов кабинет. В резултат на това е натискът на ДПС за предсрочен вот.
 

Между тях има противоречия. Има и политически натиск след реакцията на ЕС към проекта "Южен поток", както и след спрените фондове, напрежението на тези икономически лобита и техните проводници в политиката също е сериозно. Затова за мен не е ясно докога и по какъв начин ще се удържа балансът в тази изключително нестабилна политически и икономически ситуация.

Не е коректно да се представя резултатът от евровота върху един предстоящ парламентарен вот, каза социоложката. Най-малкото, защото активността на парламентарни избори е доста по-висока. Освен това е много важно какво ще се случи със страната до момента на изборите и какъв тип кампания ще се води оттук нататък.

Ясно е, че БСП не излиза в по-добра кондиция. Психологическият разгром на евровота ще се отрази на партията зле при евентуален вот до края на годината. Прочитът на ситуацията е изключително негативен за тях: първо, негативи от нереализираните обещания; второ, негативи от кооперацията с ДПС и с "Атака". Затова имат интерес да отлагат изборите.

Един бърз вот може да означава и друго - че икономическата ситуация в страната е по-страшна, отколкото ни се представя. Тогава предсрочният вот би бил бягство от отговорност за икономически колапс, недай боже. Правителството пак иска да тегли заеми, а социалните му обещания за 250 хиляди работни места отидоха на кино...

Допускам, че на предсрочен вот ГЕРБ за пореден път би спечелил. Но е много трудно да прогнозирам кои биха били неговите евентуални партньори. Знаем, че ГЕРБ не желаят да правят коалиции и ще се борят за цялата власт, но дали ще успеят, е трудно да се каже отсега, допълни Мира Радева.

Колкото БСП отива надолу, толкова повече "лешояди" ще искат да късат парчета от нея. Виждаме, че нито АБВ ще се усмирят, нито Татяна Дончева и нейното движение, което тя ще възражда. При всички случаи тази ситуация е в полза на ГЕРБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5448 |06.06.2014 К. Колев: Явно избори ще има; Местан е поставил въпросът ребром . 30| 5275 |05.06.2014 Янаки Стоилов:Местан да не предозира кафетата . 32| 5398 |04.06.2014 Местан очаква среща със Станишев, утре коментира правителството и новия вот . 8| 5996 |04.06.2014 Местан: Станислав Анастасов да е новият министър на околната среда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads