Реклама / Ads
13| 6247 |21.07.2019 НОВИНИ

Мирослава Тодорова: ВСС трябва да убеди гражданите и съсловието, че Пеевски не се намесва в избора на главен прокурор

.
Мирослава Тодорова
ВСС доказа, че не може да се справи като оператор на лични данни. Не трябва да свикваме с това. „НеСеЧистиии” влиза в тенденцията на други кодове като „Да се удари” и „Да се изпраска”.
 

Това заяви пред бТВ съдийката, чийто лични данни изтекоха в разгара на хакерския скандал Мирослава Тодорова. Съдия  Тодорова допълни, че никой оттам не се е обадил да я попита как е след изтичането на личните й данни.
 
Два дни след избухването на скандала с милионите изтекли лични данни от НАП, личните данни на една българска съдийка и нейното семейство също бяха разпространени публично. Но не от хакери, а от Инспектората към Висшия съдебен съвет. Файлът с нейната декларация беше озаглавен „Мирослава Тодорова НеСеЧистиии".

 

Тя отбеляза, че като „наказателен съдия” този теч я поставя в риск и компрометира нейната сигурност, а това я кара да се притеснява много за семейството си.

 

Този „новоговор е технология за насаждане на страх”. Моят пример може да служи за назидание и сплашване на всички останали.  Ако един съдия няма адекватна защита, тогава какво остава за другите”, смята Тодорова, която вижда в случилото се послание към обикновените хора.

 

„Най-важната тема, за която всички трябва да следят, е дали има достатъчна институционална гаранция за независимостта на съда. Ако няма такава, гражданите нямат нищо и са уязвими. Това е ценност не само за съдиите”, заяви Мирослава Тодорова.

 

„Всеки път когато има посегателство към съдебната независимост правим това, което можем да направим – пращаме отворено писмо, което да достигне до широката общественост. Не можем да отидем отвъд тази степен, защото има много строги правила, с които магистратите се съобразяват”, заяви съдия Тодорова.

 

Припомняме, че Съдебният инспекторат публикува имуществената декларация на съдия Мирослава Тодорова, без да изчисти нейните лични данни, както и данните на нейния съпруг и на непълнолетното ѝ дете. Така на сайта на институцията се появи декларацията на Тодорова с ЕГН, данните от лични карти, адрес и мобилни телефони на цялото семейство.


Има сериозни подозрения, че течът на лични данни не е случаен, защото файлът с нейната декларация бе озаглавен "MIROSLAVA STEFANOVATODOROVA NE SE CHISTIIIIIII“ (Мирослава Стефанова Тодорова не се чистиииии).


В нито една от останалите 4406 декларация няма отметка "Не се чисти" и личните данни на другите магистрати са изчистени.


Скандалът със съдебния инспекторат се случва два дни след кражбата на личните данни на милиони българи от регистрите на Националната агенция за приходите.
По-късно през деня съдебният инспекторат обясни, че става дума за неволен пропуск. На сайта е бил публикуван работният файл на декларацията на Мирослава Тодорова, а не окончателният му вариант със заличените данни, обяснява институцията.

 

По повод стартиралата процедура за избор на нов главен прокурор съдия Тодорова заяви: ВСС не взима независими решения, а някой друг, от невидимото се намесва. Как може ВСС да предприема избор на нов главен прокурор без да убеди гражданите и съсловието, че някой друг в сянка, като г-н Пеевски, не се намесва. Цялата история на българската прокуртура след 1990 година е травматична.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4180 |21.07.2019 Бизнесмен: Държавата трябва да назначи „кибер цар“, който да гарантира киберсигурността . 3| 4622 |19.07.2019 Урсула фон дер Лайен: Страните от Източна Европа не трябва да бъдат притискани . 2| 4352 |18.07.2019 Д-р Дечев: Касата трябва да се промени, защото е оплетена в бюрократични окови . 5| 4199 |18.07.2019 Захариева ”изненадващо откри”, че трябват пари за киберсигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads