Реклама / Ads
11| 4272 |04.04.2015 НОВИНИ

Митов: България е третата предпочитана страна от бежанците

.
Даниел Митов
България стои зад споразумението от Лозана за ядрената програма на Иран. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" министърът на външните работи Даниел Митов.
 
Споразумението беше приветствано както от нас, така и от много други държави. Ние очаквахме този пробив, така че да може все пак да се гарантира, че с Иран, по отношение на неговата ядрена програма, ще се върви към създаване на механизъм, който да може ясно и категорично да контролира програмата и да дава сигурност и увереност, че тя ще бъде използвана за мирни цели. Практически споразумението изчисти някои основни параметри и спорни въпроси, по които до момента съществуваха различия по отношение на това доколко и къде може да се обогатява уран, доколко и докъде може да се съхранява плутоний, тежка вода. В момента очакваме, разбира се, продължението на целия процес, който ще е съставянето на съвместен план за действие, който да гарантира механизъм за проверка на изпълнението на тези договорености. Процесът не е приключил. Това е ясно. Тепърва предстои да се състави този съвместен план. Надеждата ни е, че през него ще има ясен механизъм, който да може да гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие, заяви Митов.


Ако се стигне до ясно разрешаване на въпроса дали иранската ядрена програма ще бъде използвана само за мирни цели, това ще увеличи и сигурността на България, ще увеличи увереността, че можем да продължим партньорство с Иран по съвсем различен начин от този до момента. Затова сме приветствали въпросното споразумение, защото то дава шанс да се стигне до решаване на този въпрос и съответно до намаляване на рисковете както за цяла Европа, така и в частност за България. За подобряването на отношенията с Иран свидетелства и това, че България е изпратила посланик в Техеран. Доскоро посолството имаше временно управляващ, поясни министърът.

 

Той допълни, че не е притеснен, че пречка в отношенията между двете страни може да се окаже проиранската позиция на "Хизбула", която попадна в списъка на ЕС на терористичните организации след атентата на летище "Сарафово".


Ние знаем, че “Хизбула“ стои зад организацията на атентата. “Хизбула“ попадна в списъка с терористични организации на ЕС. Това е нещото, което до момента знаем и е категорично установено.  Оттам насетне, знаете колко е динамична обстановката в Близкия изток. Знам, разбира се, че нашите израелски приятели са много притеснени. Те имат своите основания и скептицизъм. В диалог с тях трябва да се постигнат и всички останали договорености и да бъдат убедени, че естествено и тяхната сигурност е взета под внимание, когато става въпрос за преговори с Иран. Само че, за да може обстановката в Близкия изток да придобие съвсем други измерения, Иран трябва да бъде част от разговора, който се провежда в момента по отношение на стабилизация на района в Близкия изток. Тук трябва да сложим ситуацията в Сирия, трябва да сложим ситуацията в Йемен, продължава Митов.

 

В ЕС има нагласа  на България и Румъния да се даде хоризонт за влизане в Шенгенското пространство, заяви той. 

Разговорите по темата „Шенген” продължават. Те са до голяма степен въпрос на дипломация. Има нагласа да се върви към това на България и Румъния да им се даде хоризонт за влизане в Шенген. Тук има няколко аспекта – първо, фактът че ние сме външни граници на ЕС и при тази опасност, която съществува от влизането обратно на влизането на европейска територия на така наречените „чуждестранни бойци“ България и Румъния трябва да имат пълен достъп до шенгенската информационна система, иначе няма как да се на 100% ефективни в борбата срещу чуждестранните бойци.  На второ място, до момента всички доклади, които са излизали отчитат напредък и не само. Практически те са били само положителни, а в същия момент няма някакво реално движение по отношение на нашето членство.

 

България се нарежда на трето място сред страните с най- много молби за получаване на бежански статут, съобщи министърът на външните работи.

В същия момент сме доста назад в класацията по отношение на солидарния фонд на ЕС за настаняване и интеграция на бежанци:  Затова нашето постоянно настояване е към България да се подхожда по-солидарно в този случай. Тези 10 млн. са само част от това, което можем да получим за в бъдеще. Ние ще искаме и още, защото, доказано и без никакво съмнение, ние сме една от държавите, които имат най-много нужда от това. Това е общ европейски проблем и всички го разбират. Не мога да кажа кога, нито колко, но ние ще настояваме за това.

 

Министърът не е убеден и в спазването на примирието "Минск 2" в Източна Украйна, но отчете намаляването на случаите на неспазване и на инцидентите там. Надежда има да се стигне до пълно примирие и до изтегляне на тежките въоръжения.


Твърдението, че потокът от руски туристи у нас ще намалее заради санкциите наложени от ЕС е част от масова дезинформация по проблема, каза още министър Митов. Над 300 000  руски граждани притежават имоти в България и практически "ще си дойдат вкъщи и ще си доведат семействата", заяви той.  Ако има намаление на броя руските туристи, то ще се дължи на намалената им покупателна способност, каза дипломатът и припомни, че рублата е загубила повече от 2 пъти от стойността си заради поевтиняването на петрола: Няма изрична забрана за руските граждани да посещават България. Има предупреждение към служителите в силовия сектор на Русия да внимават при пътуванията си в държави, които имат сключен договор за екстрадиция със Съединените щати. Това е много различен момент. Няма изрични забрани за каквото и да било, подчерта Митов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 5428 |01.04.2015 Ерменков: През 2030г. България остава без ядрена енергия . 1| 4705 |30.03.2015 Горанов сезира ЕК, Гърция въвела 26% данък за сделки с България . 0| 4376 |30.03.2015 Леко се люшна Централна България . 11| 4746 |30.03.2015 Петков вещае: Бежанският натиск срещу България ще се засилва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads