Реклама / Ads
21| 5498 |12.11.2012 НОВИНИ

Митрополит Кирил: Самият аз не бих издигнал кандидатурата си

.
Митрополит Кирил
Бъдещият патриарх трябва да е колкото се може по-добър, казва Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Светия синод на БПЦ пред „Монитор“.
 

„Който и да е, ще има един много трудно достижим коректив преди себе си като личността на Светейшия ни покоен патриарх Максим, който беше изключителен човек, дипломат и изряден монах. Във всички случаи той трябва да следва неговите дела, както и да е енергичен като предишния патриарх Кирил, но е редно да е и просветител и духовен обединител на нацията като патриарх Евтимий.

Не бива да забравяме, че ролята на архиереите и духовниците в управлението на БПЦ също не е малка, те също имат отговорности, от тях също се изискват качества. Всеки един от нас според отреденото му място носи и трябва да носи достойно своята отговорност пред Бога и православния български народ“, казва митрополит Кирил.

Запитан дали ще си направи отвод, ако издигнат кандидатурата му за патриарх, митрополит Кирил казва: „ Ако това се случи, аз трябва да приема, така както приех и решението на Светия синод да бъда наместник-председател.

Аз нямам право да се оттеглям, защото това е гласувано доверие, от една страна, а от друга - това е послушание, което като монах трябва да изпълня. Ние даваме обет за послушание, нестяжение и безбрачие. В Църквата има послушание, то е основно задължение и основна добродетел. Дори ако човек няма голямо основание, няма право да отказва длъжност, която по-висшестоящият, в случая членовете на Синода, посочват. Когато то се изпълнява, няма място за лични амбиции.

Дядо Максим беше подложен на гонения по време на разкола, притесняваха го, искаха неговата оставка, но той не се оттегли, защото изпълняваше своето послушание - да бъде патриарх на народа, който го е избрал.

Самият аз не бих издигнал кандидатурата си. Имам хубава епархия – Варна, слънце, прекрасна природа. Ако обаче ми я издигнат, нямам право да казвам „не”, казва митрополитът.

Запитан дали ще пътува от София до Варна с линкълна хибрид, митрополитът казва: „Ех, пак този линкълн! Защо да не го взема, като е дар на епархията, а не на мен лично. При това хибридът е много икономичен и пести средства на митрополията. Това съвсем не е скъп автомобил, още повече, че за него не сме платили нито лев. С него се върши работа. Какво лошо има в това, че някой е искал да помогне на епархията, като е предоставил хибрид на своя духовен отец!“
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 84| 6645 |11.11.2012 Митрополит Николай: Изборът на Кирил е в разрез с устава . 12| 5259 |11.11.2012 АФП: Митрополит с вкус към лукса замени Максим . 64| 5911 |10.11.2012 Митрополит Кирил избран за наместник-председател на църквата . 27| 5440 |07.11.2012 Б. Димитров брани скъпите коли на митрополитите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads