Реклама / Ads
29| 6190 |21.04.2013 НОВИНИ

Младен Мутафчийски: ЦРУ не са ме вербували

.
Младен Мутафчийски
Никой не си избира сам псевдонима, аз никога не съм си чел досието, защото не ме е интересувало. Тези дни разбрах за агент Михайлов. Не желая да го чета и сега, предполагам, че ще остана разочарован.
 

Това коментира бизнесменът Младен Мутафчийски в студиото „На светло” с Люба Кулезич по НТВ.

Започнал съм като секретен сътрудник, в последствие съм станал оперативен работник на обществени начела. Работата ми беше свързана с мисии в чужбина, разказа Мутафчийски. Службата ми никога не е  била свързана с клеветене на другарчетата от посолството, както е известно за сътрудниците на Шесто управление.

Преди време се заговори, че агент Гоце е клеветял другарчетата си и е преминавал от управление в управление, допълни той. Преди е било тайна, но явно вече не е – бях на мисия в Етиопия. Поставяха ми задачи, които бяха важни и за икономическото развитие на България.

Темата за досиетата е една от най-голямите мистификации на прехода, още от времето на Йордан Соколов, каза Мутафчийски. Аз никога не съм правил уговорки дали част от досието ми да изчезне или не, категоричен беше бизнесменът.

По това време имало стратегия и концепция, че Етиопия е особено важна за целия социалистически блок. Там се съсредоточаваха и западни интереси. Етиопия беше единствената страна в Африка, която си беше поставила амбиция да бъде социалистическа държава, обясни Мутафчийски.

Относно контактите, които има с високопоставени лица на ЦРУ, както и бизнес контактите му, Мутафчийски каза, че са от по-късен период и нямат нищо общо с мисията в Етиопия.

Връзката му с членове на ЦРУ е била на икономическа база, години по-късно, някъде около 1994-1995 г. С американският сенатор по времето на Буш-старши Джон Тауър се опитвал да вкара в България американска телекомуникационна компания. Мисията им обаче не успяла, тъй като Джон Тауър загинал и Мутафчийски много съжалява заради този неуспех. Младен Мутафчийски отрече ЦРУ по някакъв начин да са се опитвали да го вербуват.

Мутафчийски не се чувства засегнат, че пишат, че е бил сътрудник на разузнаването, но му е чудно като прочете „той си призна”, защото никога не го е криел. Мутафчийски дори показа наградата си за службата към ДС - Сребърна звезда.

Не съм кредитен милионер, заяви категорично бизнесменът и обясни, че както и сега, така и преди е избягвал да взима кредити от български банки, защото условията не са им добри. В Балканбанк и Балканинвест съм бил само в борда. 4 милиона планирах да бъдат изтеглени за „Тератон", на което бях шеф. Беше направено всичко, за да фалира Балканбанк и уволниха шефа Иван Миронов. Той беше превърнат в изкупителна жертва, а после съдът го оправда, разказа Мутафчийски. Той предложи на Люба Кулезич да го покани някой път в предаването си, защото със сигурност ще разкаже много интересни неща за това как насила фалираха Балканбанк. Докараха навремето Миронов от Скопие с белезници, каска и шлем, приличаше на Ханибал Лектър. А сега се говори, че живеем в милиционерски времена, отчете Мутафчийски.

Докато аз бях в Тератон, предприятието си обслужваше кредита от банката. Аз нито съм бил човек, който взема решения, нито съм искал този кредит. Крахът на банковата система беше умишлен, каза Мутафчийски. Държавата натискаше трезорите да дават кредити на губещи държавни предприятия и вместо тези пари да се инвестират в производството, те се раздаваха за заплати.

Младен Мутафчийски разказа и ка министърът на промишлеността на Жан Виденов Иван Ангелов тогава съветвал предприятията да не си връщат кредитите към банките, а закона не даваше право на трезорите да си върнат дадените пари. Така се стигна до фалит на банки, а и изрядните длъжници станаха кредитни милионери. Фалиралите банки бяха разпродадени на безценица от правителството на Иван Костов - Балканбанк например бе продадена на Емил Кюлев. Имаше разумни предложения, например да се създаде "банка болница", но нищо от това не бе прието.

Младен Мутафчийски беше категоричен, че не е извличал сметки и имущество от Тератон, след като е бил уволнен от Иван Костов. А доколкото хората, които са го последвали, Мутафчийски каза, че това е бил техен личен избор да развиват частен бизнес с него, а държавното предприятие Тератон останало да вегетира.

Никога не съм се нагаждал. Винаги съм се стремял да създавам успешен бизнес и да откривам работни места, колкото и тривиално да звучи, завърши Мутафчийски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5059 |09.04.2013 ВМРО топи Н. Младенов, че много пътувал . 12| 5088 |10.03.2013 Н. Младенов: Никога не сме защитавали интереси на олигарси в МС . 9| 5681 |03.03.2013 Младенов: Варна има нужда от нов кмет и нова енергия . 18| 5160 |06.02.2013 Н. Младенов: Никой никога не е оказвал натиск върху България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads