Реклама / Ads
4| 6826 |08.09.2009 НОВИНИ

МОМН готви изненада за седмокласниците

.
Новата учебна година ще бъде открита с една съществена промяна в средното образование. Тя е свързана с обединяването на външното оценяване след седми клас с приемния изпит за кандидатстване в гимназиите, съобщи министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.
 

Външното оценяване по български език и литература /БЕЛ/ след седми клас заедно с изпита по БЕЛ ще се състоят на 27 май, а по математика - на 31 май, каза заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева. Тестът по двата предмета ще се състои от два модула. Първият от тях ще бъде за външното оценяване и ще оценява усвоените от всички ученици знания и умения от общообразователния минимум. Вторият модул касае класирането в профилираните гимназии с изучаване на чужд език, обяснява Коджабашиева.

Учениците ще се явяват на изпитите в училищата, в които учат, а квесторите ще са от други учебни заведения. Седмокласниците няма да подават предварително заявления дали ще се явяват само на първия модул, а това ще стане след излизането на окончателните резултати, каза Коджабашиева. По думите й оценката от външното оценяване след седми клас ще бъде една от текущите оценки за втория учебен срок. В гимназиите ще се влиза със сборна оценка от външното оценяване по БЕЛ и по математика, прибавени към оценката от втория модул на теста.

На изпита по БЕЛ няма да има промени и той отново ще включва тест и преразказ. До средата на януари предстои много сериозна работа по учебно-изпитните програми по БЕЛ и математика след седми клас, каза Милка Коджабашиева. По думите й по предварителни работни разчети първият модул за външното оценяване може да продължи 60 минути, а вторият - 90 минути. В самата форма на теста и в изпита няма промяна, учениците ще бъдат подготвяни за тях в училище, каза министър Фандъкова. Тя отбеляза, че промяната след седми клас е по-скоро организационна и не е свързана със съдържанието на изпитите.

Проектът на наредба "номер 11" е обсъден със социалните партньори в образованието и е публикуван в сайта на МОМН, уточни Фандъкова.

Днес министър Фъндъкова е подписала заповед за всички ангажименти, които имат директорите на училищата и на детските градини, за да се осигури сигурността, живота и здравето на децата. Според заповедта се забранява влизането на моторни превозни средства в училищните дворове и в детските градини, а директорите трябва да проверят различните видове системи и инсталации в учебните заведения. Друг акцент в заповедта е свързан с организирането на ученическите походи, екскурзии и "зелени" училища, каза министър Фандъкова.

Йорданка Фъндъкова отправя призив към родителите, чрез училищните настоятелства, да участват в организирането на тези различни образователни форми за учениците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5091 |23.08.2009 Кабинетът готви нова наказателна политика . 31| 42754 |25.07.2009 „Нощта на дългите ножове” готви Станишев на реформаторите . 21| 4684 |03.06.2009 РЗС: Прокуратурата и ДАНС да разследват кой готви нов възродителен процес . 41| 4514 |24.03.2009 Тройката готви 8% бариера за коалиции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads