Реклама / Ads
12| 5046 |08.06.2015 НОВИНИ

Д-р Москов: Пациентите нямат нужда от отделен закон

.
Министърът на здравеопазването Петър Москов Източник: Булфото
Няма нужда от отделен закон за правата на пациента, ако те са детайлно регламентирани в отделните здравни закони.
 
Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на кръгла маса посветена на темата в парламента. Той заяви обаче, че със сигурност трябва да има надграждане на законовата регламентация за правата на пациентите.

Здравният министър призна, че в момента пациентът не е в центъра на системата, но подчерта, че едва ли отделен закон ще промени ситуацията. Според него удачен вариант е цялостна законова промяна чрез различни наредби. Ако всички закони са уредени, няма да има нужда от отделен за пациента, заяви Петър Москов.

Той коментира, че в Закона за здравното осигуряване, който вече е на етап второ четене в пленарна зала на Народното събрание, също има редица текстове, гарантиращи правата на пациента. Здравният министър посочи, че се въвежда като критерий удовлетвореността на пациента от лечението, като от това ще зависи и възможността болниците да сключват договор със Здравната каса. Връща се и темата за акредитациите, продължи министърът, като подчерта, че това е също гаранция за качество.

Разделянето на медицинската помощ на два пакета - основен и допълнителен, също е в полза на пациента, допълни Москов. Според него основният пакет гарантира изцяло безплатно лечение за определени заболявания. Въвеждането на критерий за комплексно лечение също е вид гаранция за пациента, каза той.

Всички тези параметри, които сега въвеждаме чрез Закона за здравното осигуряване, гарантират правата на пациента, обобщи Москов.

Според Националната пациентска асоциация и други организации обаче в сегашното законодателство има съществени пропуски при защитата на правата на пациентите. Организациите смятат, че най-добрият вариант е да се обособи отделен закон.

Според председателя на асоциацията Станимир Хасърджиев няма ясно разписана процедура за това към кого да се обърне пациентът, пострадал от здравната система. Понякога лекари отказват за участват в експертиза, няма регламентация и на санкциите и обезщетенията за пострадали пациенти, смята той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4431 |04.06.2015 Петър Москов: Не е наложително намаляване на цените на клиничните пътеки . 3| 4328 |03.06.2015 Москов: За миналата година имаме повече нови болници, отколкото казина . 17| 6028 |31.05.2015 Бъсеску: Щом нямате осъден политик за корупция, нямате държава . 13| 4735 |30.05.2015 Москов: Връща се възможността за приватизиране на болници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads