Реклама / Ads
5| 4631 |18.11.2015 НОВИНИ

Москов се скри от дебата за „вредните” храни с Националният икономически съвет

.
Петър Москов за пореден път прави този номер
Министърът на здравеопазването Петър Москов избяга от дискусия за обсъждане на идеята му за облагане с нов данък на “вредни” съставки в храните в Министерство на икономиката .
 

Той не изпрати изобщо представител на министерството на здравеопазването, въпреки отправената покана. Дискусията трябваше да се състои в рамките на редовно заседание на Националния икономически съвет, председателстван от икономическия министър Божидар Лукарски.

 

В срещата са участвали представители на всички 4 национално-представени работодателски организации, председателят на парламентарната комисия по икономическа политика Петър Кънев, заместник министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, зам. министри на икономическите ведомства, представители на браншови асоциации и др.

 

Дискусия практически не се е състояла, тъй като всички участници са били на единодушното мнение, че с новия данък не само няма да се разрешат проблеми на здравеопазването, но той ще нанесе множество щети: ще плащат всички потребители, най-евтините храни, купувани от най-бедните, ще поскъпнат най-много, парите, ако изобщо влязат в бюджета, най-вероятно ще бъдат откраднати. Резултатът ще е, че няма да живеем по-здравословно, а по-бедно.

 

Представители на бизнеса в България са изразили становище, че цените ще се повишат рязко. Много хора ще останат на улицата, ако бъдат закрити заводи, за да се преместят в Румъния, където данъчната среда е по-добра.

Според оценката на въздействието на идеята на министър Москов, направена от бизнеса, над 100 000 български семейства, членове от които са заети в индустрията, ще пострадат пряко от данъка “Москов”. И в крайна сметка вместо за спортни съоръжения, държавата ще плаща за безработни.

 

На дискусията е изразено мнение, че Москов с идеята си прави правителството лъжец, тъй като въпреки обещанията да не се вдигат данъците, той предлага нов, който ще доведе до намаляване на доходите на всички потребители, до безработица и бедност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4134 |29.10.2015 Бизнес и синдикати подпукаха Москов за данък "вредни храни" . 4| 4054 |28.10.2015 КТ „Подкрепа": Между 3000 и 6000 безработни от данък „вредни храни - Москов" . 3| 5262 |27.10.2015 Д-р Петров за Фрог: Москов клейми кофеина, а кардиолозите го величаят . 9| 4819 |27.10.2015 Москов: Няма смъртни случаи в арена "Армеец"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads