Реклама / Ads
30| 4771 |03.02.2011 НОВИНИ

М. Мургина: Не позволих да бъда кукла на конци

.
Мария Мургина
Появиха се четири, меко казано, странни обвинения. Яне успя - Мургина я няма, но няма и приходи от ДДС.
 

Аз ръководех изграждането на Националната агенция за приходите в съответствие с всички изисквания на ЕС, казва в интервю за Труд Мария Мургина, бивша шефка на НАП. Това направи възможно и присъединяването ни като пълноправен член. Успешният старт на НАП рязко подобри данъчната събираемост и позволи на управляващите драстично да намалят ставките. Докато бях изпълнителен директор на НАП, България бе в първата тройка на страните членки на ЕС по ефективност на приходната си система, както и в първата петорка по събираемост на ДДС. Тези резултати бяха потвърдени и високо оценени от много международни институции. Създаването на ред и финансова дисциплина доведе до драстичен ръст на приходите. Това очевидно разтревожи тези, които дотогава съществуваха благодарение на хаоса, безредието и неплащането на данъци.

Сигурна съм, че именно те са стратезите на този скалъпен процес срещу мен. Изумена съм, че тяхната стратегия получи подкрепа в средите на управляващите тогава. Ударът, който беше нанесен на приходната администрация, доведе до рязко спадане на нейната ефективност. В резултат България загуби тези позиции и всички българи незаслужено страдат от липса на приходи в бюджета. Някой ще трябва да поеме отговорността за това! Убедена съм в своята правота, вярвам в силите си и знам - справедливост ще има и аз ще я дочакам.

Цялото обвинение претърпя странна метаморфоза. Започна се с гръмките обвинения на Яне Янев, който явно беше в услуга на силите, които не искат ред в държавата. Обвиненията му ескалираха - от 1 млрд. лв. до 4 млрд. лв. източен ДДС, през корупция, покровителство на фирми на мои близки, опрощаване на данъци! Разследването не намери данни в полза на нито едно от тези абсурдни твърдения. Проверки на цялостната ми работа в продължение на почти 12 години правиха следствие, прокуратура, ДАНС, АДФИ, Сметна палата... НАП извърши пълни ревизии на фирмите на моите близки, както и на всички нас като физически лица. В резултат на този огромен труд, отнел две години и половина и куп държавни пари, се появиха четири, меко казано, странни обвинения. Яне успя - Мургина я няма, но няма и приходи от ДДС, казва Мургина за Труд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6296 |01.02.2011 Адвокатът на Мургина: Трябваше жертва . 33| 7706 |25.11.2010 Цветанов: Ако кажа, нещата ще бъдат много страшни! . 41| 5457 |05.10.2010 Борисов: Няма да бъда съучастник в нещо, което съм заварил . 28| 7639 |05.09.2010 Г. Лозанов: "Булсатком" може да бъдат наказани заради мача Англия - България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads