Реклама / Ads
5| 5624 |12.02.2011 НОВИНИ

Мустафа Хаджи преизбран за главен мюфтия

.
Мустафа Хаджи
Хиляди мюсюлмани и имами се събраха на извънредна мюсюлманска национална конференция, за да изберат своя главен мюфтия.
 

В 13.20 часа единодушно за главен мюфтия от 988 делегати бе избран Мустафа Хаджи, а за председател на Висшия духовен мюсюлмански съвет - Шабанали Ахмед. Делегатите на конференцията гласуваха нов устав и приеха решение да бъдат отменени всички предходни устави за мюсюлманското вероизповедание.

Новоизбраният стар главен мюфтия отговори на въпроса какви са очакванията му дали съдът ще регистрира резултатите от днешната конференция; „Иншала, чакаме да ни регистрират.", пише news.bg.

Събитието бе уважено и от американския посланик у нас Джеймс Уорлик. Много се надявам, че разделението на мюсюлманската общност в България ще спре и обикновените мюсюлмани ще могат да решават сами кои да са техните лидери, заяви той и допълни, че е дошъл, за да подкрепи мюсюлманската общност.

На въпрос дали присъствието му означава, че не подкрепя Недим Генджев Уорлик каза: „Аз не решавам кой да бъде лидер на мюсюлманската общност. Те сами решават кой да ги представлява. Не става дима за политика - в случая мюсюлманите трябва да изберат кой да е техен лидер." Той подчерта, че ще подкрепи избора на българските мюсюлмани.

Над 210 хиляди мюсюлмани са се подписали за тази конференция, така че няма как да има по-легитимен форум от този, заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Регистрацията в съда има оповестителен характер, смята той по повод съдебното признаване на Генджев за главен мюфтия. Мустафа Хаджи обаче не признава съдебното решение. Няма такова решение, че Недим Генджев е председател на висшия духовен мюсюлмански съвет, заяви още Хаджи. Според него всеки има право да говори и да сезира когото си иска.

Не е правилно да отмъщаваш на мюфтийството, заяви Мустафа Хаджи и допълни, че е готов да предаде чалмата, на този, който бъде избран за главен мюфтия. По думите му проблемите укрепват и заздравяват волята на мюсюлманите. Днес сме тук, за да отбележим един прелом, да сложим ново начало. Слагаме край на проблемите, с които се занимавахме досега, каза още той. Според него мюсюлманската общност няма да отстъпи от конституционните принципи на страната. „Тук сме, водени от обичта към родината. Успяваме, защото каузата ни е искрена.

Реч пред мюсюлманите на български език произнесе и зам.-главният мюфтия Ведат Ахмед. „Вече е факт извънредната мюсюлманска конференция на мюсюлманската общност. Мюсюлманите в България знаят какво правят и как да го направят", изтъкна той и допълни, че Недим Генджев е заличил хиляди мюсюлмански настоятелства в страната. „Стотици имами биваха икономически потиснати," посочи той и подчерта, че днес хиляди имами са се събрали в София, за да кажат кои са и зад кого стоят. „Взели сме си поуките, знаем кой е нашият водач", заяви Ахмед. Този форум се осъществи благодарение на волята на Аллах. Ще бъдем там, където е доброто и където е благото на мюсюлманската общност, категоричен бе той и изрази надежда днешните решения да не бъдат оспорени.

Гости на събитието са главните мюфтии на Румъния, Македония, Словения, Черна гора, Ксанти; посланиците на Сирия, Иран, представители на посолствата на Русия, Турция, Алжир, Оман, Либия, Палестина и Азербайджан.
На конференцията са и депутатите от ДПС Юнал Лютфи и Тунджер Кърджалиев, както и бивши главни мюфтии и представители на неправителствени организации от България и Турция.

Приветствия към делегатите изпратиха президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов.

Конференцията се следи с особен интерес не само от българските медии, но и от турските.

Паралелно с тази конференция в „Парк хотел Москва" тече подобна конференция за избор на главен мюфтия, организирана от Недим Генджев.

Недим Генджев категорично отрече “негови хора” да присъстват на форума на Хаджи. “Каква обединителна конференция? Няма такава! В един хотел се е събрала една тълпа и нещо си провежда!”, контрира пред “Всеки ден” Недим Генджев. От сутринта воденият от него Висш духовен мюсюлмански съвет заседава и гласува за … главен мюфтия.

По думите му именно това е законният орган, който може да посочи глава на изповеданието. “Няма такова чудо – сбирщина турски мекерета срещу български, европейски граждани”, възмути се Генджев. “Мустафа Алиш Хаджи е един дърт лъжец”, отсече той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5417 |22.11.2010 Раиф Мустафа отново оправдан . 7| 5245 |18.10.2010 Осъдиха мюфтия, купувал гласове за Доган . 8| 5468 |07.10.2010 Главният мюфтия покровител на ислямистки лидер . 13| 5528 |02.09.2010 Премиерът помирява Генджев и Али Хаджи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads