Реклама / Ads
10| 6028 |15.07.2011 НОВИНИ

Мутри се черпеха, като разбраха, че съм болен

.
Станимир Флоров
Групата, прибрана в операция Шок, наистина е много сериозна и мозъците също са българи
 

Това казва в интервю за 24 часа Станимир Флоров директор на ГДБОП. Не мога да кажа, че това е най-сериозната група, но като численост и многобройност мисля, че това е една от най-големите групи, по които сме работили съвместно с нашите задгранични партньори.

Някои от лицата са задържани в чужбина. Други имат изтърпени присъди, в голямата си част те са криминално проявени. Организаторите са четирима. Те са създавали организацията и стоят на най-високо ниво в йерархията, имат доста сериозни финансови възможности. 15 млн. евро по първоначални данни са източили, но те са им донесли в пъти по-големи печалби, които после са препирали с различни бизнес дейности.

Нашата информация е, че една такава група се състои от трима-четирима души, които отиват в определен град, който предварително се изучава. После си набелязват определени банкомати, които не се наблюдават и са подходящи за поставяне на скимиращи устройства. Изготвят и поставят устройствата, които се маскират като реални части от банкомат, за да могат да се изтеглят данните незабелязано. Те се връщат в България, обработват се и се качват на т.нар. бели пластики, които после се използват. Групичка от 4-ма души за уикенд командировка в чужбина изкарва между 30 и 50 хил. евро.

Но Европа вече не е добра дестинация за този вид престъпления, защото в ЕС има сериозна организация с превантивна цел, в която са включени и банковите институции. Променят се картите, поставят се чипове, които повишават нивото на сигурност. Специалистите апелират да не се записва информация на магнитната лента на картата, независимо че е с чип. Причината е, че ако наистина банковите институции го възприемат, както в момента е в Белгия, там рязко са намалели този вид престъпления, защото не могат да вземат данните от магнитната лента.

А свалянето на данни от магнитна лента е елементарно. Ако си спомняте, преди години нашето поколение като деца слушахме музика на ленти и информацията се записваше на такива. Технология от 50-те години на миналия век за престъпния свят е елементарно да бъде преборена. Факт е, че много автокрадци, обирджии и други престъпници се насочват към този вид дейност, защото осъзнават колко големи са печалбите. Мисля, че никой не би се отказал от една печалба от 50 - 60 хил. евро на седмица.

За точно такива хора като Доктора и Самоковеца не бих могъл да кажа, че в момента има. Но контролираме и имаме информация за сериозни престъпни лидери, които се занимават с този вид дейност. Хора, които не са обществено известни, и дори бих казал - никой не ги знае. Това обаче не значи, че нямат възможностите, особено финансови, на Косьо Самоковеца и Доктора. Повечето емблематични фигури станаха известни благодарение на медиите. Преди това никой не ги знаеше, те също искат да не са известни.

А аз съм нормален човек и е нормално да изпитвам тревоги. При мен основно притесненията бяха, че съм семеен и имам деца и мисля за тези неща. По отношение на работата си обаче за мен беше много изненадващо, че чух някои доста негативни неща, докато бях най-зле. Бандити и определен кръг от хора от криминалните среди, които е ясно защо не ме обичат, са проявили задоволство и радост от моето тежко заболяване. Но искам да им кажа, че ще останат разочаровани и още дълго време ще седя на мястото си и ще ги тормозя. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 5088 |14.05.2011 Т. Дончева: Нацията избра мутрите на власт . 25| 6294 |20.04.2011 В българската политика няма място за мутри . 133| 10682 |01.04.2011 Ексдипломат за България: Мутри работят като политици! . 8| 6278 |17.08.2010 „Файненшъл Таймс”: Мутрите в България свиха перки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads