Реклама / Ads
0| 5506 |20.06.2017 НОВИНИ

МВР пак ни будалка - край на опашките пред КАТ наесен?

.
Източник: БГНЕС
Край на опашките пред КАТ при покупка на автомобил, това обеща пред нова шефът на новата агенция ”Електронно управление” Росен Желязков. До есента трябва да заработи система, която ще позволи покупката на кола да става по-лесно. Институциите ще си препращат документите, а шофьорите ще ходят в КАТ, само за да си получат талона.
 
Миналата седмица след среща в МС стана ясно, че нова система ще предотврати част от чакането на опашки в КАТ при закупуване на нова кола. На гражданите вече няма да се налага да внасят ръчно договора за покупко-продажба, както е в момента. До 2-3 седмици трябва да заработи система, с която нотариусите ще изпращат директно към пътната полиция информацията за сделката. Впоследствие гражданите ще могат директно да вземат големия си талон от КАТ. Тогава Бойко Борисов съобщи, че общинските и държавни звена разполагат с 1 месец, за въвеждането на мерки за олекотяване на взаимодействието с хората и бизнеса. Освен това той искал да отпаднат и свидетелствата за съдимост.

Желязков бе категоричен, че чакането по опашки по гишета скоро ще остане в историята. „Хората си взимат отпуски, за да си свършат работата. Но те не са, за да се ходи по гишета, а да се почива. Това носи огромни загуби за икономиката“, коментира Желязков.

Той поясни, че в най-близко бъдеще за собствениците на автомобили ще стане много по-лесно и бързо да ги регистрират и преригистрират.

„Още при първото посещение при нотариус данните трябва да стигнат до КАТ по електронен път. После КАТ само да информира собственика кога да отиде да си вземе талона. Заплащането на таксите също може да става при нотариуса. КАТ пък може да подава информация и до съответната община за това, че колата има нов собственик“, поясни Желязков.

Той коментира и евентуалното премахване на задължителното в много случаи изваждане на свидетелство за съдимост. „За да се случи това, трябва да се променят повече от 40 закона“, обясни експертът.

Желязков допълни, че премиерът Бойко Борисов е поставил много кратки срокове за въвеждане на електронното управление. Затова никой от заетите в сферата нямало дори да ползва летен отпуск.

„Електронното управление е призвано да създаде цялата инфраструктура на трансформацията в администрацията“, каза Желязков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6063 |20.06.2017 Експерт: Нападението край джамията в Лондон стартира спирала на омразата . 6| 6879 |19.06.2017 Русия и САЩ на нож заради сваления сирийски самолет край Ракка . 0| 7079 |17.06.2017 Разкриха нелегална мандра край Стрелча . 0| 7059 |17.06.2017 Две деца и жена са в болница след тежка катастрофа край Търговище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads