Реклама / Ads
6| 4882 |04.10.2015 НОВИНИ

МВР: Превишиш ли скоростта с над 60 км/ч - оставаш без кола

.
С такава скорост рискуваш колата си....
Шофьорите, които са хванати да карат с 60 км/ ч над допустимото, да бъдат съдени като престъпници по Наказателния кодекс. Това ще бъде едно от предложенията за промени в закона за пресичане на войната по пътищата, съобщи зам. министъра на МВР Филип Гунев пред БНТ.
 
Автомобилите на джигитите ще се отнемат само ако са извършили престъпление на пътя, а не когато са наказани с глоба. Такива мерки се прилагат в Холандия, Франция и други държави.

Друго предложение на работната група в МВР е да се криминализират гонките с коли по улиците на градовете и по магистралите. По този начин колите на нелегалните състезатели също ще бъдат конфискувани за месеци или години. Предложението бе направено още преди няколко месеца от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. По сега действащия НК шофирането след употреба на алкохол (над 1,2 промила) също е престъпление и се наказва със затвор до 2 г. Според подготвяните промени колите на пияните водачи също ще се отнемат. Същото се отнася и за тези, които причинят смърт или средни до тежки телесни повреди по тяхна вина.

Сроковете, за които автомобилите ще се отнемат принудително, все още се обсъждат.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов върна плана за борба с корупцията в редиците на МВР и мерките срещу нарушенията по пътищата с указания до седмица да се измисли как да се отнемат колите на джигитите.

Освен криминализирането на шофирането с над60 км/ч и автогонките, се предвиждат и ограничения на правата на младите шофьори.

“Младите мъже извършват по-голяма част от нарушенията, които причиняват смърт. Едно от предложенията е да се въведе категорията “нови водачи”. Това са хора с до 2 г. опит зад волана. Те ще имат по-малко контролни точки в талона и далеч по-малък толеранс за употреба на алкохол”, обясни Гунев.

До края на годината всички пътни полицаи ще имат таблети, закупени с пари от гаранционния фонд. След като се въведат и електронните плащания, синият талон към книжката ще отпадне. Очаква се това да се случи в първите месеци на 2016 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4318 |15.04.2015 ЕС ще контролира скоростта по пътищата ни утре . 9| 5837 |30.03.2015 Ограничават скоростта по „Тракия“ и „Хемус“ на 90 км/ч . 13| 4779 |30.03.2015 Павлова: Въведохме ограничение на скоростта от 90 км/ч от 1 април . 0| 4373 |11.03.2015 Намалете скоростта! 24 часа КАТ ще дебне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads