Реклама / Ads
2| 5049 |04.07.2009 НОВИНИ

МВР ще съдейства на гражданите да гласуват

.
Всички български граждани, изгубили документите си за самоличност, ще получат съдействие от МВР, за да участват в изборите за 41-то Народно събрание, съобщават от пресцентъра на ведомството.
 

Днес и утре на пълен работен ден ще работят звената за издаване на документи за самоличност. За осигуряване нормалното провеждане на изборите за народни представители на 5 юли, ръководството на МВР е разпоредило на “Български документи за самоличност” към СДВР и ОДМВР в страната да съдействат на всички български граждани, които желаят да упражнят правото си на глас.

Вече е създадена необходимата организация, която да позволи на тези, на които личните карти или валидни граждански /зелени/ паспорти са изгубени, откраднати, повредени, унищожени, или заявленията за издаване на лична карта са в процес на обработка да участват в гласуването. На всеки гражданин, който пожелае това, в зависимост от конкретните възможности, ще се ускори издаването на заявената от него лична карта или ще му бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност (лична карта или граждански паспорт), което да послужи само пред секционната избирателна комисия в деня на изборите.

От МВР напомнят, че уостоверенията се издават при изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност (лична карта или граждански (зелен) паспорт). При липсата на възможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 3 юли, гражданите от 30 юни до 15.00 часа на 5 юли следва да подадат лично молба в ОДМВР/СДВР или РУ от 30 юни до 15.00 часа на 5 юли. В изборния ден молби ще могат да се подават в ОДМВР/СДВР и всички РУ при СДВР от 15.00 до 17.00 часа.

Удостоверенията се издават след подаване и регистриране на заявление за издаване на лична карта по постоянен адрес на заявителя. Това се отнася и за гражданите, които са навършили 70-годишна възраст след 31.12.1931 г. и до момента не са подменили гражданския си (зелен) паспорт с лична карта. Същото е валидно за учениците и студентите, пожелали да гласуват в избирателна секция в населеното място, където се обучават, когато то е различно от населеното място по постоянен адрес.

Всички граждани трябва да имат предвид, че удостоверения може да се издават независимо от обявения постоянен и настоящ адрес, след подадено и регистрирано заявление за издаване на лична карта, което се отразява в централизираната информационна система за документи за самоличност на МВР.

Молби за издаване на такива удостоверения /придружени с друг валиден документ - паспорт, свидетелство за управление на МПС, удостоверение за раждане и др./ ще се приемат в рамките на работния ден от 30 юни до 4 юли и до 15.00 часа на 5 юли.

Когато на лицето не е бил издаван нов български документ за самоличност към молбите се прилагат и два броя снимки.
Удостоверението е с валидност до приключване на изборния ден и се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия.

Удостоверения за обявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Гласувай на адрес https://www.buzzdash.bg/
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5687 |14.06.2009 “България на гражданите и регионите” обедини няколко партии за изборите . 28| 5276 |15.02.2009 Високопоставени лица съдействали за точенето на ДДС . 11| 5333 |16.06.2008 Метин Казак: В ЕС куца комуникацията между гражданите и институциите . 2| 5467 |22.06.2007 Полицаите слушат началниците си, не се съобразяват с потребностите на гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads