Реклама / Ads
23| 5143 |15.02.2014 НОВИНИ

МВР: Участници в протеста в Пловдив дойдоха на Луковмарш

.
Източник: Булфото
Националистите все пак излязоха на шествието, известно като Луковмарш, въпреки забраната му.
 

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед за прекратяване на провеждането на мероприятие в района на пл. „Св. Александър Невски”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

 

„В 17:32 часа в Столична община е получено писмо от директора на Столична дирекция на вътрешните работи, с което се иска кметът на София да предприеме мерки за прекратяване на мероприятие със събиране на хора в района на пл. „Св. Александър Невски”, уточняват от Общината в прессъобщението.

От полицията разполагат с „оперативни данни”, че на Луковмарш присъстват „лица, участвали в различни правонарушения, включително по време на спортни мероприятия”, както и участници от вчерашния протест в Пловдив, по време на който се стигна до сблъсъци с полицията и погром на сградата на мюфтийството.

 

Според МВР „от посочените факти може да се направи основателен извод, че са налице предпоставки за нарушаване на законовите норми, за възникване на нарушения на обществения ред и застрашаване на сигурността на гражданите на територията на столицата”.
С този аргумент кметът на София прекратява събитието, а участниците са длъжни да се разотидат.

 

Ден преди събитието организаторите се оплакаха от „безпрецедентния натиск, който кликата на антиконституционната партия ДПС и наследниците на убийците на ген. Луков от БСП, чужди посолства, начело с израелското и различни НПО-та, проводници на чужди интереси, оказват върху българските власти, за забрана на марша”.

 

„Искаме да успокоим всички, които искат да вземат участие в Луковмарш, а и неговите противници, че няма правно основание, на което той да бъде забранен. Луковмарш ще го има, въпреки всичко!” заявяват пред bTV националистите.

 

Паметта на ген. Луков се чества за 11-та година. Противниците му заявиха позицията си на шествие в столицата преди седмица.

 

Традиционният отговор на инициаторите на събитието е, че ген. Луков е „забравен от историята и неправилно заклеймен като фашист".

 

Луков е бил водач на „Българските национални легиони", а мястото му в историята е много противоречиво.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5979 |15.02.2014 За час две тежки катастрофи в Пловдивско . 8| 5048 |15.02.2014 Пет досъдебни производства заради ексцесиите в Пловдив . 19| 5322 |14.02.2014 Главсекът на МВР обвини кмета Тотев за напрежението в Пловдив . 35| 5321 |14.02.2014 Сидеров: Митингът в Пловдив беше опорочен от шпицкоманди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads