Реклама / Ads
1| 4395 |23.02.2018

Начева: Правят спешна проверка на НЗОК

.
Възложили сме спешна вътрешна проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорният съвет на Касата Жени Начева след извънредно заседание на Надзора заради разрастващия се скандал с дълговете към чужди каси, съобщи бТВ.
По-рано днес от НЗОК изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че „към 31 януари 2018 г. задълженията по исковете на другите държави са на стойност 271 200 хил. лв. Средствата в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност са в размер на 73 000 хил. лв“. (Вж. данните, изнесени от НЗОК, тук)

„Числата, посочени в прессъобщението на НЗОК, което беше изнесено днес, не са верни, има съществени разминавания в данните. И във връзка с това сме назначили спешна вътрешна проверка, която ще приключи до понеделник сутринта и ще установи коректните числа“, каза Начева.

Дори проверката да отчете, че има грешки, това няма да се отрази на бюджета за 2018 г., каза Начева.
Възложен е и анализ и механизъм, който да оптимизира сроковете за обработка на исковете за плащанията.

Начева подчерта още, че и данните, които са изнесени за постъпилите жалби, „също не са коректни“. „Всъщност жалби няма, а тези над 600 лица са хората, които са заявили възстановяване на плащанията след лечение в чужбина. Няма нито една жалба, постъпила в Касата от конкретно лице, нито е застрашено лечението на което и да е лице в чужбина“, каза още Начева.

Независимо от всичко Надзорният съвет смята, че всичко това няма да попречи на подписването на Националния рамков договор за 2018 г.

„Това, че има милиони левове задължения не значи, че има проблем или че проблемът не е контролируем. В рамките на тези 73 млн. лв. средства по бюджета на Касата за 2018 г. може да се реализират европейските плащания към други държави от Европейския съюз, без да има напрежение в съответните осигурителни фондове. Те са осигурени със съответните споразумения за разсрочване на плащанията, които НЗОК е подписала със съответните държави. Така че сумата за 2018 г., която е дължима към други държави, е реалистична, контролируема и изпълнима“, коментира Начева.

Няма опасност в чужбина да спрат да приемат български пациенти. „Плащанията през тази година са осигурени със споразумения с другите държави. А всичко, което се установи като разлика между счетоводната и бюджетната информация, ще остане като дължими средства за 2019 г. и следващите години след разговори със съответните осигурителни институции“, каза още Начева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Десен социолог хвали президента Румен Радев -имал една успешна година на Дондуков 2 0| 4072 |19.01.2018 . Буруджиева: Вече започна да няма значение, какво правят в парламента 4| 4578 |02.01.2018 . Спешна промяна в законодателството искат българите в чужбина 0| 4142 |19.12.2017 . Синдиците на КТБ правят коледна разпродажба на имущество на банката 1| 4106 |14.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО