Реклама / Ads

0| 3188 |31.03.2017

Над есе и тест по БЕЛ ще се потят кандидат-студентите за СУ

.
Изпитът по български език и литература за кандидат-студенти от предварителната сесия в Софийския университет ”Св. Климент Охридски” ще се състои на 2 април от 9.00 часа. Това съобщиха от висшето училище.

За първи път изпитът по български език и литература в СУ ще е в две части - тест и аргументативен тип текст /есе/. Тестът ще е с 50 въпроса, ще се оценява със 70 точки, като 1/3 от точките ще са за въпросите по литература. Ще има и задача за изграждането на аргументативен тип текст /есе/, която ще се оценява с 30 точки. Максималният брой точки от изпита ще е 100.

 

Създаването на аргументативен текст - есе, е задължителен компонент от изпита, което означава, че при отказ от писането на есе точки няма да се присъждат, въпреки че кандидатът може да е дал верни отговори на задачи от теста. Темата на есето може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник. Текстът трябва да е в обем до три страници.

 

Тестът ще включва въпроси както от затворен, така и от отворен тип. Тестовите задачи по литература и част от задачите по български език ще са формулирани на базата на откъси от текстове. Въпросите, проверяващи литературните компетентности на кандидатите, ще са базирани върху откъси както от текстове, включени в програмата по български език и литература за задължителна подготовка за 11-и и 12-и клас, така и от текстове, котио не са включени в учебната програма. Въпросите върху откъс от неизучавано произведение са формулирани така, че отговорите им да не изискват познаване на целия текст.

 

По-малка част от въпросите, свързани с литературни компетентности, ще изискват фактологически знания /разпознаване на авторство, заглавие и т.н./, а по-голямата част от тази група въпроси предполага умения за четене на художествен текст - обяснение на мотивацията на героите, тълкуване на функцията на използваните изразни средства, коментар върху структурни особености на текста.

 

Изпитът ще проверява и оценява знания и умения, като резултат от обучението по български език и литература в средното училище по посока на: четене с разбиране на текст, включващо извличане на информация, извеждане на преки и непреки заключения, тълкуване и обобщаване; владеене на основните граматични, правописни и пунктуационни норми; редактиране на текст, създаване на аргументативен тип текст /есе/. Изпитът по български език и литература в СУ продължава четири часа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бъдещи студенти се потят над Гео Милев, Яворов и Иван Вазов 0| 3723 |05.06.2016 . Министри и кредитори се потят върху плана на Ципрас 0| 4553 |11.07.2015 . Елин Пелин или Ботев и Славейков избират кандидат-студентите в СУ 0| 4942 |07.06.2015 . "Професия трол" нищят кандидат-студентите по журналистика в СУ 5| 4940 |14.06.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ